Δημοσίευση: 16-03-2009 07:14 από Έλλη Ισμαηλίδου
Το «5ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό» υποδέχεται από σήμερα ως τις 22 Μαρτίου η Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή εκπροσώπων από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Διπλωμάτες, επιστήμονες, ειδικοί απεσταλμένοι του Ο.Η.Ε., εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και κυβερνητικά στελέχη από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στη μάστιγα που καθημερινά σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο: την έλλειψη καθαρού νερού και στοιχειώδους αποχέτευσης.
Εδώ και δεκαετίες αποτελεί αίτημα των λαών η «άμεση» διαχείριση του νερού από τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τις ανάγκες της καθεμίας, ώστε να γίνει εφικτή η ελάχιστη πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό και στοιχειώδη αποχέτευση.
Ενόψει αυτών, τo «5o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό», στην Κωνσταντινούπολη, θα αποτελέσει μία σπουδαία ευκαιρία για στήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών να θεσπίσουν συμμετοχικά και δημοκρατικά συστήματα διαχείρισης του νερού.
Τα συστήματα αυτά, που μπορούν να φέρουν την επανάσταση στη διαχείριση των υδάτων, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν είναι αποτελεσματικά και διαφανή, ώστε να σέβονται τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και να σχεδιάζονται με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες κάθε τοπικής κοινωνίας.
40% του πλανήτη χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό
Πράγματι, η ανάγκη για λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την ασφάλεια των υδάτων εμφανίζεται πλέον επιτακτικότερη από ποτέ, καθώς, σύμφωνα με τις εκθέσεις της UNICEF, το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό με αποτέλεσμα την πρόκληση ασθενειών, αλλά και το θάνατο για πολλούς από αυτούς.
Αντίθετα, πολλές αναπτυγμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατασπαταλούν το νερό, έχοντας την ψευδαίσθηση της αφθονίας. Τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, άλλωστε, αποδεικνύονται τα παιδιά, καθώς ένα στα πέντε παιδιά του πλανήτη στερείται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για να ζήσει, δηλαδή 20 λίτρα καθαρού νερού την ημέρα.
Ως αποτέλεσμα τα παιδιά γίνονται εύκολα θύματα ασθενειών, όπως η διάρροια και ο τύφος, ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από έλλειψη καθαρού νερού έχει αγγίξει τον τρομακτικό αριθμό των 6.000 παιδιών κάθε μέρα!
Παράλληλα, η έλλειψη αποχέτευσης, όχι μόνο προκαλεί τη διάδοση ασθενειών, όπως η δυσεντερία και ο τύφος, αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνει τη θέση των κοριτσιών και νέων γυναικών που αναγκάζονται, ελλείψει φυσιολογικής τουαλέτας, να αφοδεύουν μόνο τη νύχτα και σε απομονωμένα μέρη.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της UNICEF, μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και γυναικών δέχονται επιθέσεις ληστών ή βιαστών στα απομονωμένα αυτά σημεία, και για το λόγο αυτό η ύπαρξη στοιχειώδους αποχέτευσης στους δημόσιους χώρους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την υγεία, μα και για την ίδια την ασφάλειά τους
«Νερό για τη ζωή»
Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005-2015 ως τη «Διεθνή Δεκαετία για Δράση», απευθύνοντας έκκληση για συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Ωστόσο, αν δε ληφθούν άμεσα μετρά, ως το 2015 θα υπάρχουν 2,4 δις άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδες καθαρό νερό και αποχέτευση.
Υπό αυτές τις ζοφερές συνθήκες, τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο Διεθνές Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας από τους συμμετέχοντες... την ελπίδα.
1 σχόλιο:
[url=http://www.pyzam.com/profile/3327520]injecting paxil
[/url]
[url=http://www.pyzam.com/profile/3327519]clomid mid-cycle spotting late ovulation
[/url]
[url=http://www.pyzam.com/profile/3327494]lichen planus and diflucan
[/url]
[url=http://www.pyzam.com/profile/3327495]lexapro headache
[/url]
Δημοσίευση σχολίου