Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων γεμάτη... από "πνεύμα" !

Πνευματική ζωή ...«κρότου λάμψης»
Κρίση ; Ποια κρίση ; Η οικονομική που ως λαίλαπα απειλεί τα θεμέλια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος;
Η κοινωνική που ριζώνει όλο και πιο βαθιά σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας ρωγμές στις κοινωνικές δομές;
Η ηθική κατά την οποία θεσμοί και δεσμοί έχουν χαλαρώσει, καθιερωμένες αξίες, αρχές, πρότυπα, έχουν χάσει την παγιότητά τους και αντιμετωπίζουν μιαν ιδιάζουσα ρευστότητα ;
Η πολιτιστική όπου η έννοια και η εφαρμογή της ...πολυπολιτισμικότητας παράγει έναν αχταρμά μηδενικού πολιτισμού ;
Η πολιτική κρίση όπου πολλοί δεν μιλάνε για κρίση, αλλά για σήψη ;
Η κρίση της Παιδείας όπου ο πολιτικός κανιβαλισμός έχει μεταφερθεί και στη νεολαία , σε ένα Πανεπιστήμιο όπου δίδονται μεν «γνώσεις» αλλά όχι Παιδεία ;
Σε ένα Πανεπιστήμιο όπου δεν προσφέρει φως και δεν ανοίγει πνευματικούς ορίζοντες δράσης; Τα παραλέω;
Ρίξτε μια ματιά στη σύνοδο των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτή διεξήχθη επί τριήμερο σε «χάι-κλας» πέντε αστέρων ξενοδοχείο της περιοχής του ....Καρπενησίου, το οποίο διαθέτει εκτός από απλά δωμάτια και 28 σουίτες.

Συνολικό κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού πέραν των άλλων κάλυψαν και τα έξοδα 10-15 παρατρεχάμενων ....δημοσιογράφων. Οι πρυτάνεις βλέπετε ήθελαν να έχουν θέα στο Βελούχι, προκειμένου να εμπνευστούν και να πάρουν αποφάσεις. Είχαν δεσμευτεί ότι θα κατέθεταν και τις εισηγήσεις τους στα πλαίσια του διαλόγου για την Παιδεία.
Προς τούτο είχαν ορίσει μια 7μελή επιτροπή.
Όμως ......κατά την σύνοδο «απέσυραν» τις προτάσεις της επιτροπής που οι ίδιοι είχαν συστήσει , αφού διαφώνησαν μεταξύ τους στη διατήρηση της βαθμολογικής βάσης του 10. Ισχυρίστηκαν ότι οι θέσεις τους σε ορισμένα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθίσταται επισφαλής αφού ελλείψει «φοιτητών» (όσο θα μπορούσε να ονομαστεί έτσι κάποιος με εισαγωγικό βαθμό...3 και 4) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Απέσυραν λοιπόν ....δημοκρατικά την επιτροπή και τις προτάσεις της και αντ` αυτής ...διόρισαν άλλη η οποία προφανώς θα καταθέσει, (στην ...επόμενη σύνοδο) τις επιθυμητές προς την συντεχνία προτάσεις.
Όμως μεταξύ spa και χιονοδρομικών εξορμήσεων συμφώνησαν ...ομόφωνα και σε κάτι.
Έτσι έδωσαν στον υπουργό Παιδείας....«λίστα αλλαγών» που επιθυμούν να γίνουν στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Αυτές αφορούν την διάταξη για την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές,τις διατάξεις για τον 4ετη προγραμματισμό τους με την Πολιτεία και τις μεταπτυχιακές σπουδές.
Πολλοί πρυτάνεις έθεσαν και το θέμα της διάταξης που απαγορεύει στους εν ενεργεία πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις να εκλεγούν ξανά πριν περάσει μια τετραετία απομάκρυνσης τους από τη διοίκηση των ΑΕΙ.
Τα δικά μας ,δικά μας και τα δικά σας ...πάλι δικά μας.
Στο «σανίδι» του θεάτρου της Παιδείας παίζονται «α-ποιοτικά έργα».
Παίζεται μόνο ότι βγάζει χρήμα –ανεξάρτητα από την δυσοσμία. Ιδανικά ...«μιας χρήσης». Πνευματική ζωή «κρότου λάμψης».
Κρίση ; Ποια κρίση; Δεν ξέρω για εσάς , αλλά εγώ μια ... «κρίση απόγνωσης» την περνώ.
ΥΓ. Παρεμπιπτόντως τις ίδιες ημέρες διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής στην ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
Πρώτη δύναμη, με 9 από τις 33 έδρες, αναδείχτηκε η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ και στη δεύτερη θέση με 8 έδρες η Συσπείρωση που πρόσκειται στο Συνασπισμό.
Αναρτήθηκε από politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: