Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Για την κρατικοποίηση της Τράπεζας HRE, οδεύει η Γερμανία !

Για την πρώτη κρατικοποίηση τράπεζας, της HRE, οδεύει η Γερμανία
Πιο κοντά στην πρώτη της κρατικοποίηση τράπεζας κινήθηκε η Γερμανία, μετά την ψήφιση στη βουλή νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για να περιέλθει στο δημόσιο ο έλεγχος της προβληματικής στεγαστικής τράπεζας Hypo Real Estate.
Ρήτρα που περιλαμβάνεται στον «Νόμο Έκτακτων Εξαγορών», θα επιτρέψει την «απαλλοτρίωση» των επενδυτών ως τελευταία λύση για τη σταθεροποίηση προβληματικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Το μέτρο θεωρείται ότι ελήφθη σαφώς για την περίπτωση της Hypo, η οποία επιβιώνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ουσιαστικά με κρατικές ενισχύσεις και εγγυήσεις.
Οι εξουσίες απαλλοτρίωσης που παρέχει ο νόμος θα ισχύσουν έως το τέλος του Ιουνίου, με τον όρο αυτό να στοχεύει στη διαβεβαίωση των επενδυτών ότι το κράτος δεν σχεδιάζει την ευρεία χρήση του. Πιστεύεται δε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τράπεζες υποψήφιες για συνολική κρατικοποίηση.


Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι όποια ιδρύματα θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, θα πρέπει να επιστρέψουν σε ιδιωτικά χέρια όταν θα θεωρείται ότι έχουν ουσιαστικά σταθεροποιηθεί και τα προβλήματα τους θα έχουν εκλείψει. Η Hypo, που εδρεύει στο Μόναχο, έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας καθώς δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση της θυγατρικής της Depfa, η οποία παρείχε μακροπρόθεσμες δημόσιες χορηγήσεις.
Δύο ακόμη γερμανικές τράπεζες έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις, οι Commerzbank και Aareal Bank (στεγαστική), αλλά στην περίπτωση της Hypo, η κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζεται τον πλήρη έλεγχο για να προβεί σε εξυγίανσή της προτού διαθέσει έως και 10 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια που αναμένεται να χρειαστεί η τράπεζα. Η κεφαλαιοποίηση της Hypo φτάνει αυτή τη στιγμή στα 170 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 7,7 δισ. ευρώ που ήταν τις «καλές ημέρες» του 2006.
Η προηγούμενη φορά που η Γερμανία είχε προβεί σε κρατικοποίηση τραπεζών ήταν της Darmst?dter και της National Bank, το 1931, στη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: