Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Την "αξιοπιστία" του Αμερικάνικου Δημοσίου φοβάται η Κίνα !

Ανήσυχη η Κίνα για την αξιοπιστία του αμερικανικού δημοσίου

Τους προβληματισμούς της εκφράζει η Κίνα σχετικά με τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου, μετά τη διόγκωση των ελλειμμάτων λόγω των υπέρογκων πακέτων κινήτρων και σχεδίων δράσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε «ανήσυχος» σχετικά με την ασφάλεια των επενδύσεων της χώρας του σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.
Το Πεκίνο έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και τις επενδύσεις σε κολοσσιαία επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είναι επενδεδυμένα σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες συνδεδεμένες με το κράτος.
Με τις τεράστιες επενδύσεις της, η Κίνα έχει συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς αμερικανικών κρατικών τίτλων υπό τις συνθήκες οικονομικής αστάθειας του τελευταίου έτους.
Σφοδρές θα είναι, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη διακοπή της ροής επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα για το δημόσιο τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: