Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας στον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών

Δράμα 16 Μαρτίου 2009
Αρ. Πρωτ. 2448
Προς
τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
κύριο Ιωάννη Παπαθανασίου

κοινοποίηση:
- Υπουργό Ανάπτυξης
κύριο Κωστή Χατζηδάκη
- Υπουργό απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας
κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά
- Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
κύριο Νικόλαο Λέγκα
- Πρόεδρο ΤΕΜΠΜΕ
κύριο Νίκο Δομένικο
- ΠΑΣΟΚ
- Ν.Δ

Κύριε Υπουργέ,
γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας, ότι η κρίση που διέρχεται σήμερα η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, είναι η χειρότερη όλων των εποχών. Γνωρίζετε επίσης ότι η κρίση αυτή χειροτερεύει περισσότερο την κατάσταση σε περιφέρειες που ήδη ήταν σε ύφεση και μαρασμό όπως ο Ν.Δράμας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα 54% του κάθε μέσου πολίτη της Ε.Ε.
Ως εκ τούτου γνωρίζετε πολύ καλά ότι οριζόντια μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης που εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια με τις ίδιες προϋποθέσεις, δεν είναι αποτελεσματικά σε περιοχές όπως ο Ν.Δράμας. Δεν μπορεί δηλαδή η περιοχή μας να έχει επιχειρήσεις με τρία χρόνια συνεχόμενης κερδοφορίας όταν ο Νομός είναι στην 49η θέση του συνόλου των νομών της χώρας, αντίθετα μετά βίας προσπαθούν να επιβιώσουν τριτογενείς επιχειρήσεις.
Άρα θα πρέπει άμεσα να αποφασίσετε την τροποποίηση του καθεστώτος και των προϋποθέσεων που εφαρμόζονται για την παροχή εγγύησης από το ΤΕΜΠΜΕ και προτείνουμε:
Να μην ισχύει η προϋπόθεση των τριών συνεχόμενων ετών κερδοφορίας αλλά «τουλάχιστον ένα έτος»

Να γίνει κατανομή ανά Περιφέρεια του ποσού που προορίζεται για τις εγγυήσεις αλλιώς τα χρήματα θα πάνε όλα σε ατομικές κυρίως επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Να γίνει έλεγχος και να δοθούν στην δημοσιότητα σε ποιους πήγαν μέχρι σήμερα τα 2 δις € που ανακοινώθηκαν.
Να γίνει έλεγχος πόσοι Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί κλπ έχουν πάρει άτοκα χρηματοδότηση με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ και τα χρήματα τα έκαναν προθεσμιακές καταθέσεις.
Κύριε υπουργέ,
θα πρέπει άμεσα να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα τοπικά και να αποφασίσετε μέτρα πριν την ολική καταστροφή της Ελληνικής Περιφέρειας.
Τα μέτρα πρέπει να είναι γενναία για να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα και η ψυχολογία των καταναλωτών και για αυτό προτείνουμε:
Την άμεση και χωρίς κόστος παράταση καταβολής της δόσης της 30/6/09 που απορρέει από τις ΚΥΑ 2/18875/0025/19.4.2006 και 2/77510/0025/16.1.2009 για πέντε (5) χρόνια με κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι σήμερα.
Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των παραπάνω ρυθμίσεων αντίστοιχα κατά πέντε (5) χρόνια. (χωρίς κόστος)
Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότηση των τόκων για πέντε (5) χρόνια και σε ποσοστό 100% με κάλυψη του ποσού από τον λογαριασμό 128/75 που προορίζεται για τις επιχειρήσεις.
Την μείωση με μερική διαγραφή των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, με την ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρήσεων για μηδενικές απολύσεις για μια τριετία, κάνοντας χρήση των άρθρων 87 & 88 της Συνθήκης της Ε.Κ της Ρώμης.
Ενίσχυση του κόστους μισθοδοσίας των υφιστάμενων θέσεων εργασίας κατά 25% στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (60% του μ.ο της Ε.Ε).
Άμεση ρύθμιση με περίοδο χάριτος δύο (2) ετών όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία με 100% παραγραφή των προσαυξήσεων, συμπεριλαμβανομένων και παλαιών ρυθμίσεων και εξόφληση σε 120 δόσεις.
Εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις άμεσα και κυρίως αυτές που αφορούν επενδύσεις (Αναπτυξιακός – Προγράμματα Ε.Ε κλπ), επιστροφής ΦΠΑ και επιδοτήσεις κόστους μισθοδοσίας που εκκρεμούν από το 2007.
Κύριε Υπουργέ,
ίσως τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα σας δώσουν την εντύπωση ότι είναι υπερβολικά, να είστε σίγουρος όμως ότι αν δεν τα αποφασίσετε άμεσα και στο σύνολό τους σήμερα, θα αναγκαστείτε από τις διαρκείς εξελίξεις να τα λάβετε., αλλά η καθυστέρηση πρώτον δεν θα βρει τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων, γιατί θα έχουν κλείσει πολλές και φυσικά η βοήθεια, η στήριξη, αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητα, θα είναι πολύ μικρότερη από ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση που απαιτείται σήμερα.
Κύριε Υπουργέ, το αύριο είναι αργά!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Κυριάκος Μ.Χαρακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: