Πελαγοδρομούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναζητώντας λύσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ανάγκη για συνεχείς παρεμβάσεις και κυρίως νέες ιδέες και υπερβάσεις παραμένει εντονότατη, οι ισχυροί της Ευρώπης μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα, απορρίπτοντας τις προτάσεις Ομπάμα για αύξηση των πακέτων βοήθειας. Την ίδια στιγμή όμως αποφασίζουν να αυξήσουν κατά 20 δισ. ευρώ τη βοήθεια προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Από τη στάση αυτή προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό αγγίζει άμεσα την Ελλάδα, προσφέροντας σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή σημαντική υποστήριξη στα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.
Από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ΕΕ, αφού έχει συνέλθει από το πρώτο σοκ της κρίσης, αντιλαμβάνεται πλήρως και αντιδρά στην πρόκληση που λέγεται διάσωση των οικονομιών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Και αυτό διότι πολύ απλά, ενδεχόμενη κατάρρευση των οικονομιών αυτών θα συμπαρασύρει σε μία ακόμη πιο δραματική κρίση τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, πλήττοντας δραματικά και τις νέες στρατηγικές ισορροπίες και συμμαχίες που έχουν πλέον διαμορφωθεί.
Οι επενδύσεις των χωρών της ΕΕ στις χώρες αυτές είναι τεράστιες και καλύπτουν ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων και βέβαια και τον τραπεζικό κλάδο με τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να έχουν εκεί έντονη παρουσία.Αντίστοιχα ζωτικά είναι τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, η οποία μεμονωμένα δεν έχει φυσικά δυνατότητα να τα υποστηρίξει αποτελεσματικά.
Το πρόβλημα φάνηκε ήδη σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, αλλά αφορά χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις των οποίων η βιωσιμότητα συναρτάται άμεσα με τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές τους. Ετσι, μέσα στα πολλά και δύσκολα που συζητιούνται στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον στο θέμα αυτό οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου