Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Σκληρή κριτική από τους Βιομηχάνους

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός δεύτερου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ -θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες- για να καλύψει σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και ακόμα πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ρευστότητα, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη του
ΣΕΒΤ να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών προς όφελος των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το ΤΕΜΠΜΕ ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία παρά την κριτική που, όπως είπε, ασκήθηκε στην αρχή, ότι δεν θα εγκρίνει πάνω από 600 με 700 δάνεια.

Σήμερα, ανέφερε ο ΥΠΑΝ, μετά από 2 μήνες λειτουργίας του, έχουμε πάνω από 18.000 εγκρίσεις δανείων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Και, πρόσθεσε:
«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εννοεί αυτά τα οποία λέει σε σχέση με τη στήριξη της ρευστότητας, σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων. Διότι γνωρίζουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, πρόοδος χωρίς επιχειρηματικότητα».
Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, ειδικότερα, στη δέσμευση του ΣΕΒΤ για αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις τιμές, αυτή την κρίσιμη χρονιά, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. «Θέλω, τόνισε, να σας ζητήσω μειώσεις τιμών.


Εχω σημειώσει ήδη ότι σε σχέση με τους 80.000 περίπου κωδικούς που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ τροφίμων, έχουμε από τον Αύγουστο και μετά πάνω από 20.000 ανακλήσεις αυξήσεων ή μειώσεις τιμών, ενώ αυξήσεις είχαμε σε 4.500 περίπου κωδικούς. Ομως αυτό δε μας αρκεί. Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω να προχωρήσετε σε περισσότερες και ακόμα πιο σημαντικές για τους καταναλωτές μειώσεις, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας».
«Γνωρίζω,- κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης-, ότι αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι είναι ελληνική. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί έναντι των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης που βιώνει η επιχειρηματικότητα και η χώρα, άσκησαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του
Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).


Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δ. Δασκαλόπουλος, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης σημείωσε ότι οι πολιτικοί πολλές φορές, από τη μία αναγνωρίζουν το ρόλο του επιχειρηματικού κόσμου και από την άλλη τείνουν να χρησιμοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο ως σάκο του μποξ: να τον θεωρούν υπεύθυνο σχεδόν για κάθε κακό, στραβό και ανάποδο που υπάρχει στην οικονομία και στην κοινωνία ωσάν οι επιχειρηματίες να κυβερνούν, να νομοθετούν, να αποφασίζουν και με τον τρόπο αυτόν να απενοχοποιείται το πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι επί σειρά ετών «η δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων παγίως αποτελεί την εύκολη συνταγή υπεκφυγής της πολιτικής εξουσίας απέναντι στις ευθύνες της. Από ένα Κράτος, που ανακυκλώνει τα ελλείμματά του και ανατροφοδοτείται από τις πελατειακές σχέσεις».
Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ακόμα και στην επιτυχημένη κατάληξη της υπόθεσης της Ολυμπιακής η ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν αυτή που έβγαλε από τα αδιέξοδά της την πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο παραγωγής και διακίνησης τροφίμων είναι αυτός που μόνιμα βρίσκεται στο στόχαστρο και μόνιμα παραγνωρίζεται τη στιγμή που «ο καταναλωτής επιβραβεύει και ο καταναλωτής τιμωρεί».
Σημείωσε ότι οι βιομηχανία είναι υπέρ της εφαρμογής των νόμων και ζήτησε από την κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στην Ευρώπη όπου εφαρμόζεται η νομιμότητα και οι θεσμοί και «εκεί ο αντιεπιχειρηματικός λαϊκισμός δεν έχει πέραση και κανείς πολιτικός δεν προσπορίζεται κοινωνικά ένσημα ξιφουλκώντας προς την απροσδιόριστη κατεύθυνση της ασυδοσίας και των στρεβλώσεων και κανείς πολιτικός δεν επιδιώκει σταυροδοτικά ένσημα αναγορεύοντας όλες τις επιχειρήσεις σε μηχανισμούς κερδοσκοπίας».
Τόνισε ότι οι πολίτες σήμερα απαιτούν από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας καθαρές πράξεις, ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί στην προσπάθεια εξόδου από αυτήν, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι από την κρίση αυτή ή θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι και όρθιοι ή η διεθνής ανάκαμψη θα μας βρει διχασμένους και γονατιστούς.
«Τα μέτρα κατά της ακρίβειας έχουν στοιχεία παρεμβατισμού αφού δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα και αυξάνουν τη γραφειοκρατία» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευαγ. Καλούσης, και πρόσθεσε ότι «δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα για πολιτικές αισχροκέρδειας, δημιουργώντας εχθρότητα εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού».
Νέο Δ.Σ.
Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε χθες η γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ και όπως ανακοινώθηκε στο νέο Δ.Σ. μετέχουν οι κ.κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Μηνάς Τάνες, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ι. Γιώτης, Ευάγγελος Καλούσης, Γ. Κίκιζας, Λουκάς Κόμης, Γιώργος
Πίττας Αθανάσιος - Κύρος Φιλίππου.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια: