Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Spiegel:Παγκόσμιος χάρτης χρέους. Που βρίσκεται η Ελλάδα


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσιάζει τον παγκόσμιο χάρτη του δημόσιου χρέους για το 2015. 
Δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο».
Αυτό είναι το χρώμα και της Ελλάδας στον παγκόσμιο αυτόν χάρτη, καθώς το ύψος του χρέους της σε σχέση με...
το ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. 
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραπαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, παρά το γεγονός ότι πήρε μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την γερμανική  -κυρίως-  συνταγή», αναφέρει το άρθρο.

Η «χαμένη δεκαετία»
Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί κάνουν λόγο για μια «χαμένη δεκαετία» για την Ευρώπη - με λεπτές διαφορές μεταξύ τους.
Ο παγκόσμιος χάρτης του δημόσιου χρέους για το 2015 απεικονίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός Νότος και Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.
Από την ανάπτυξη του χρέους μετά το ξέσπασμα της κρίσης γίνεται φανερό πως οι χώρες του Νότου δέχθηκαν ένα ξαφνικό ράπισμα, βλέποντας τα αρνητικά μεγέθη να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Σε αυτά τα χρόνια της βαθιάς κρίσης μόνο η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά όπως τονίζουν οι αναλυτές αυτή η ειδική περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταγόνα στον ωκεανό του χρέους. Συνολικά, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραδεχθεί πως τα χρόνια από το 2010 και μετά είναι -επί της ουσίας- χαμένα.

Παγιδευμένοι σε διλήμματα

Οι εμπειρογνώμονες της McKinsey αναφέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνη εξακολουθεί να φαίνεται παγιδευμένο σε δίλημμα: Θέλουν να θέσουν το χρέος υπό έλεγχο, αλλά αυτό σημαίνει να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους κάνοντας δραστικές περικοπές και ταυτόχρονα να δώσουν μεγαλύτερη τόνωση στην ανάπτυξη. 
Μόνο που αυτά τα δύο δεν μπορούν να συμβούν ταυτοχρόνως.
Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι η σωστή πορεία, μόνο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Τρανό παράδειγμα είναι οι χώρες όπως η Ελλάδα που μετά από πέντε χρόνια δεν έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της και συνάμα οι πολίτες της συνεχίζουν να υποφέρουν
Κέρδος online 
infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: