Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται κι όλοι οι άλλοι να πάνε να...

Θα μείνει στην ιστορία η φράση του μεγάλου ποδοσφαιρικού ανδρός:

«Το Αιγάλεω και ο Ολυμπιακός να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να...». 

Την γραμμή αυτή φαίνεται να υιοθετεί κι η σημερινή κυβέρνηση. 

Έχοντας «απαλλοτριώσει» κοινοτικά κονδύλια που προοριζόντουσαν για την πληρωμή έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί από τον ιδιωτικό τομέα, στέλνει στην χρεοκοπία μερικές ακόμη εκατοντάδες εταιρείες και στο ταμείο ανεργίας τους εργαζόμενους σε αυτές. 
Γιατί τα παίρνει τα χρήματα; 
Για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Και να μην πληρωθούν; Δεν είπε κανείς αυτό το πράγμα. Αλλά γιατί θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι η προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων και όχι οι σκληρά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα; Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα που ακολουθεί αυτή την πολιτική. Είχαν προηγηθεί όλοι οι προηγούμενοι. Πως νομίζετε ότι φτάσαμε στους 1,5 εκατομμύρια ανέργους; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξάντλησε την ρητορική του για τις καθαρίστριες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά υπήρχαν άλλοι, πολυπληθέστεροι και λιγότερο προνομιούχοι: Οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα. Και τώρα αποφασίζουν να προσθέσουν κι άλλους στο ταμείο ανεργίας.

Τα στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη τους εκβιάζει. Ότι δεν δίνουν στην χώρα μας τα λεφτά που μας «οφείλουν» οι Ευρωπαίοι. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας πρόκειται για τα χρήματα του μνημονίου. Το οποίο δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν. Ο δε υπουργός Βαρουφάκης τους έλεγε κατάμουτρα στις Βρυξέλλες ότι δεν θέλουν αυτά τα χρήματα.

Τώρα; Τώρα θέλουν αυτά τα χρήματα, αλλά δεν θέλουν την αξιολόγηση. Αποσιωπούν επίτηδες ότι βασική προϋπόθεση για να πάρουμε την χρηματοδότηση ήταν και εξακολουθεί να είναι η σωστή εφαρμογή του μνημονίου και η πιστοποίηση από τους... θεσμούς! Εκτός κι αν κατηγορούν τον κ. Σαμαρά ότι δεν εφάρμοσε σωστά το μνημόνιο! Διότι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα δεν γίνεται! Και καταγγέλλουν το μνημόνιο και θέλουν τα χρήματα του μνημονίου και δεν θέλουν να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Ας πούμε ότι η Ευρώπη αποφασίζει να στείλει μερικά καράβια με χρυσές λίρες στον Πειραιά για έναν μεταφυσικό λόγο. Και τι θα τις κάνουμε; Όπως αποδεικνύεται από την πρακτική της κυβέρνησης, θα δοθούν για επιδόματα και αυξήσεις σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις.

Κάποιοι έμαθαν την Οικονομία και την πολιτική μέσα από την επαγγελματική τους εμπλοκή με τον δημόσιο τομέα. Είτε ως καθηγητές πανεπιστημίου είτε ως συνδικαλιστές είτε ως μελετητές για την συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα. Διαμόρφωσαν, λοιπόν, μία άποψη ότι η Ευρώπη είναι κάτι σαν οικοτροφείο. Όταν μιλούν για την αλληλεγγύη της Ευρώπης αναφέρονται στην «υποχρέωση» της Ευρώπης να μας στέλνει χρήματα δίχως να ζητάει τον λογαριασμό.

Είναι χαρακτηριστική και η περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Θέλουν μεν τα δεκάδες δισεκατομμύρια του Ντράγκι, αλλά θέλουν να έχουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο για το που ακριβώς θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα! Κατά την λογική τους ο Ντράγκι πρέπει να είναι διαρκώς έξω από το γραφείο του Αλέξη με ένα μπλοκάκι και να σημειώνει τις ανάγκες των υπουργών για προσλήψεις και ικανοποίηση αιτημάτων του... λαού. Κι έπειτα να αποφασίζει σχετικά για την αύξηση του ELA. Οι τράπεζες να αγοράζουν στην συνέχεια έντοκα του ελληνικού δημοσίου και σύμφωνα με τα όρια που θα θέτει η νέα αρχή εποπτείας των τραπεζών που θα ελέγχεται κατευθείαν από του Μαξίμου! Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι θα είναι επίσης «υποχρεωμένος» να αυξήσει κι άλλο τον ELA για να μπορούν οι τράπεζες να αγοράσουν κι άλλα έντοκα. Και πάει λέγοντας.

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα. Και το αστείο είναι ότι θα τα καταφέρουν. Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε διαδηλώσεις «αγανακτισμένων» για το γεγονός ότι η Ευρώπη διαμαρτύρεται για την απαλλοτρίωση των χρημάτων που έχει δώσει για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ή ακόμη χειρότερα, επειδή η ΕΚΤ δεν χορεύει στον ρυθμό που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

Ας μην ανησυχούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Κι αυτό τον μήνα ο μισθός τους θα πληρωθεί. Για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα έχει ο Θεός...

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr



Σημείωση: Ο τίτλος του άρθρου του κ. Μαυρίδη, που αναδημοσιεύσαμε, είναι: "Οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται κι όλοι οι άλλοι..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: