Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ποιους "τσιμπάει" φέτος το πόθεν έσχες - Η Εγκύκλιος της κ.Σαββαϊδου

Εγκύκλιος φωτιά.

Οι αλλαγές για μετοχές, έντοκα και ομόλογα.

Αυξημένα θα είναι εφέτος τα τεκμήρια, καθώς στον κατάλογο εκτός από τα συνήθη (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα κλπ) θα περιλαμβάνονται και όλες οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ...

Φέτος οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρότερο πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων.
Έτσι, μετά από αυτήν την άλλαγή στο πόθεν έσχες εμπίπτουν πλέον τα εξής:

-αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτ/νων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και άλλων σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι δαπάνες αγοράς ελικόπτερων, ανεμόπτερων και υπερελαφρών πτητικών αθλητικών μηχανών.
-αγορά κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Μεγάλης αξίας θεωρούνται τα κινητά πράγματα που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. όπως πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα, έπιπλα, έργα τέχνης κ.λπ. Η δαπάνη αυτή λαμβάνεται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος είτε η αγορά των περιουσιακών στοιχείων γίνεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

-αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικά ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.
Με τις λέξεις “χρεογράφων γενικώς” ουσιαστικά επιβάλλεται πλέον πόθεν έσχες και στην αγορά μετοχών από το χρηματιστήριο. Δηλαδή ο φορολογούμενος που απέκτησε το 2014 μετοχές θα πρέπει να δηλώσει τη σχετική δαπάνη στη φορολογική του δήλωση και η δαπάνη αυτή να δικαιολογείται από το εισόδημά του.
Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές.

-αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης. Επί της ουσίας επιβάλλεται πλέον πόθεν έσχες και στην αγορά πρώτης κατοικίας. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των φόρων μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα και φόροι. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.

Όλη η εγκύκλιος της κ. Σαββαίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: