Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είχε και ένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα: Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της χώρας, ετοιμάζεται να αλλάξει συνολικά την κυβερνητική πολιτική.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη χθεσινή του ομιλία, επί της ουσίας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη να συναινέσουν στη στρατηγική της κυβέρνησης...
Το σημαίνει αυτή η τακτική του κ. Τσίπρα; Θα μπορούσε να ειπωθεί πως δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Κι όμως, η ονομαστική πρόσκληση, δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ουσία, ο Αλ. Τσίπρας, αναγνώρισε ως κύριους συνομιλητές του τον κ. Σαμαρά τον οποίο επί της ουσίας βλέπει να παραμένει ακλόνητος στη ηγεσία της ΝΔ και τον κ. Θεοδωράκη.
Ενδιαφέρον είναι ότι άφησε «εκτός κάδρου» συνεννόησης τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και τον αρχηγό του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ ενδιαφέρον.
Όλοι γνωρίζουν πως ορισμένες απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας είναι πολύ κοντίτερα στις απόψεις του ΚΚΕ, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, προεκλογικά σε ουκ ολίγες συνεντεύξεις του, είχε αναφερθεί στο ΚΚΕ ως τον άλλο πόλο της Αριστεράς, ζητώντας, μάλιστα, και συνεργασία μετεκλογική – κάτι που τελικά δεν έγινε.
Έτσι η πρόκληση προς Βενιζέλο και Θεοδωράκη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την κίνηση του αυτή ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ιδίως στην ΚΟ του κόμματος του, η οποία λόγω της στάσης της «αριστερής πτέρυγας» εκπέμπει μήνυμα πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας που δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Προφανώς με τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή, αναλυτές εκτιμούν ότι, ανοίγει ο δρόμος ξεκαθαρίσματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, καθώς δημιουργήθηκε ένα…»πολιτικό μαξιλάρι ασφάλειας» για τον Αλέξη Τσίπρα με τις ψήφους «στήριξης» της ΝΔ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
Το κρίσιμο τώρα ερώτημα είναι το πως θα αντιδράσουν τα στελέχη της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή μιλάμε για περίπου 40 βουλευτές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου