Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ζωή να ’χουμε… (να μαλώνουμε)

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης ακούει στο όνομα Ζωή. 

Και είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο που δοκίμασε με σκληρό τρόπο τα νεύρα του Χρ. Μαρκογιαννάκη στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία. 

Μόνο που τώρα αποδέκτες του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα της είναι οι ίδιοι οι σύντροφοί της. Που μάταια επιχειρούν να... τη μεταφράσουν για να καταλάβουν πού το πάει η πρόεδρος της Βουλής.

Την Πέμπτη το βράδυ, μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν για να αποτιμήσουν τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε κυβέρνηση, κόμμα και κοινωνία. 
Πολύ σύντομα το αντικείμενο της συζήτησης άλλαξε και τη μονοπώλησε η πιο ιδιόμορφη πρόεδρος που έχει περάσει από τη Βουλή. «Ούτε επί Αλευρά τέτοια κατάσταση», εξεμάνη στην πρόσφατη κόντρα του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Αντώνης Σαμαράς, συνοψίζοντας σε πέντε λέξεις την κατάσταση που επικρατεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όμως, είχε και προσωπικούς λόγους να διατηρήσει ψηλά τους τόνους. Άλλωστε, στις πρώτες του ομιλίες στη νέα Βουλή, η πρόεδρος του επέστρεψε ως απαράδεκτα έγγραφα που είχε καταθέσει ισχυριζόμενη ότι από αυτά έλειπαν ουσιώδη στοιχεία.

Όχι, η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν επέλεξε τη συνήθη τακτική να τα επιστρέψει μέσω κάποιου γραμματέα, αλλά στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στο βήμα! Η ίδια φαίνεται πως δεν έχει φραγμούς σε τίποτα. Μετά την εκλογή της έκανε κάτι σαφές προς όλους. Πως λατρεύει τη γραφειοκρατία και θα μείνει συνεπής στα όσα ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, χωρίς να δεχθεί παρεμβάσεις ή να κλείσει τα μάτια.

Μόνο που από τη μέχρι σήμερα πορεία της φαίνεται πως κρίνει τις περιπτώσεις κατά το δοκούν. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η επιλογή της να τινάξει στον αέρα μια (ακόμα) συνεδρίαση, αποδεχόμενη αίτημα βουλευτών της Χ.Α. για ονομαστική ψηφοφορία όταν αυτό δεν προβλεπόταν και ήταν κόντρα στον κανονισμό; Τότε χρειάστηκε ακόμα και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να χαμηλώσει τους τόνους. Αντισυμβατικά κινήθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση, όπου δικαίωμα λόγου είχαν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό δεν την εμπόδισε από το να δώσει τον λόγο στον Γιώργο Κατρούγκαλο επί προσωπικού!

Και στον αντίποδα εξάντλησε κάθε αυστηρότητα όταν επέστρεψε ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, επειδή σε άρθρο είχε μπει και η άσχετη ΠΝΠ για τη Βιομηχανία Ζάχαρης. Μάταια συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχείρησαν να την πείσουν πως αν δεν έμπαινε εκεί απαιτείτο χρονοβόρα διαδικασία για να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ήδη από την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση έδειξε πως δεν θα είχε καμία σχέση με τους προκατόχους της. «Ζούμε μια ιστορική στιγμή», σχολίασε τότε, πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα και αναφερόμενη στην πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς (με δόσεις πατριωτικής δεξιάς ένεκα των ΑΝΕΛ). Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, διαπίστωσε μια ιστορική στιγμή σαν η χώρα μόλις να είχε βγει από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και να είχε αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Οι σύντροφοί της τότε απόλαυσαν το σχόλιο, προφανώς γιατί δεν είχαν την παραμικρή ιδέα τού τι θα ακολουθούσε.

Η τακτική της

Η πρόεδρος της Βουλής, λένε εκείνοι που την ξέρουν καλά, θέλει να ξεχωρίζει –όχι μόνο λόγω του ύψους της– και είναι αυτή που ήταν πάντα. «Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δείτε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και τη στάση που τηρούσε τότε. Εκείνη είναι συνεπής στον εαυτό της. Άδικα έχουν εκπλαγεί όσοι θεωρούσαν πως θα γινόταν κάποια άλλη επειδή εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής», σχολιάζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει κοινή πορεία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανασφαλής σε μεγάλο βαθμό και σε συνδυασμό με την τάση να προβάλλει τον εαυτό της, έχει οδηγηθεί στο να αναλάβει προσωπικά σχεδόν το σύνολο των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί. «Της είναι δύσκολο να εμπιστευθεί άλλους. Χαρακτηριστικό είναι πως στον μηχανισμό της δεν βρίσκονται ούτε καν κομματικά στελέχη. Έχει επιλέξει προσεκτικά τους συνεργάτες της μέσα στα χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά και πολιτικά, και με αυτούς πορεύεται», εξηγεί.

Ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός πως η ίδια έχει ξεκάθαρα βλέψεις για την επόμενη μέρα. 
Με τη Ρένα Δούρου να βρίσκεται παγιδευμένη στην Περιφέρεια Αττικής και τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει κορόνα-γράμματα το πολιτικό του κεφάλαιο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η ίδια χαίρει της εκτίμησης των απλών πολιτών. Στα social media η μεγάλη πλειοψηφία των σχολίων είναι υπέρ της γιατί προσπαθεί να βάλει –υποστηρίζουν οι συντάκτες– σε τάξη το μπάχαλο. Και διόλου δείχνουν να ενοχλούνται πως η πρόεδρος της Βουλής ως αυτόκλητος δικαστής δεν διστάζει ακόμα και να καταλήξει με βεβαιότητα για υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Όπως η περίπτωση της εξεταστικής για τα μνημόνια. Σε συνέντευξή της, ούτε λίγο ούτε πολύ «είδε» ειδικά δικαστήρια και ποινικές ευθύνες. Με βάση τι στοιχεία, άραγε;

«Άδειασμα» Σακελλαρίδη

Επιπλέον, δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη και με στελέχη του κόμματος. Η πρόσφατη «εισβολή» στη Βουλή υπήρξε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Με την πρόεδρο να μην εντοπίζει κάποιο πρόβλημα στο γεγονός ότι κάποιοι εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι. Και την κυβέρνηση να καταδικάζει την πράξη αυτή. «Αν θέλουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια, θα πρέπει να εξετάσουμε τις πιθανές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν μια αντίστοιχη διαμαρτυρία είχε γίνει προτού ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι θα ταυτίζονταν με την άποψη της προέδρου», σχολιάζει ο συνομιλητής μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το παρόν φαίνεται να νιώθει ιδιαιτέρως ασφαλής στα άλλοτε ανάκτορα της πλατείας Συντάγματος ως μια νέα –κοινοβουλευτική– βασίλισσα. Και επιτρέπει στον εαυτό της να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα όχι μόνο του κόμματός της αλλά και της χώρας. Έστω και αν μέχρι τότε θα προκαλεί εκρήξεις αγανάκτησης πολλών βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: