Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Νέες διώξεις για τα τρόλεϊ της… αμαρτίας


Ποινικές διώξεις σε 5 άτομα είχαν ασκηθεί το 2012 για το σκάνδαλο με τις μίζες που είχε δώσει η γερμανική ΜΑΝ, προκειμένου η θυγατρική της NEOPLAN να αναλάβει την προμήθεια 90 διαξονικών ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ ως υπεργολάβος της ΕΛΒΟ.

Ανάμεσα στα πέντε πρόσωπα στα οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη ήταν και ο...
Διονύσης (ή Ντένης) Κούτρας, διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Μυτιληναίου, που είχε το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ την περίοδο αγοράς των τρόλεϊ. Παράλληλα, επειδή οι μίζες αυτές εμφανίζεται ότι διοχετεύονταν μέσω τριών offshore εταιρειών, της WAKER TRADING Ltd, της FELMONT TRADING Ltd και της HILLGRESS, ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών άλλων 44 ατόμων, υπαλλήλων, πολιτικών και επιχειρηματιών, ανάμεσα στους οποίους και οι αδελφοί Ευάγγελος και Ιωάννης Μυτιληναίος, αφού όπως είπαμε ο Όμιλος Μυτιληναίου είχε τότε το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ και όπως αποδείχτηκε ήταν και ιδιοκτήτες της FELMONT (εταιρεία η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία από κυπριακές εφημερίδες, περιλαμβάνεται και στην κυπριακή λίστα Λαγκάρντ).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία του 2012, στη WAKER TRADING Ltd φέρεται να κατατέθηκαν την επίμαχη περίοδο 19 εκατ. ευρώ, στο δε λογαριασμό τής FELMONT TRADING Ltd βρέθηκαν 774.000 ευρώ. Σε λογαριασμό κατηγορούμενου εμφανίζονται 2,7 εκατ. ευρώ! Όπως πληροφορούμαστε, το άνοιγμα των λογαριασμών αλλά και οι τραπεζικές κινήσεις των τριών offshore έβγαλαν λαβράκια και ασκήθηκαν πρόσθετες ποινικές διώξεις (σ.σ. η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή κ. Γαβριήλ Μάλλη) και σε νέα πρόσωπα, ανάμεσά τους και ηχηρότατα ονόματα, όπως ο επιχειρηματίας κ. Μυτιληναίος.


Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Κάνοντας μία μίνι αναδρομή στην υπόθεση, να πούμε ότι το σκάνδαλο των «αμαρτωλών» τρόλεϊ ήρθε στο φως όταν τον Μάιο του 2009. Ήταν τότε που οι γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της ΜAN στο Σβάμπικ της Γερμανίας με τους συλληφθέντες να καταγγέλλουν τότε ότι μίζες ύψους 16 εκατ. ευρώ ταξίδεψαν στη χώρα μας προκειμένου να κλείσει η… μπίζνα με τον ΗΛΠΑΠ.

Αποκαλυπτικά το τι ακριβώς συνέβη είναι τα όσα αναφέρει σε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της εποχής ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, σύμφωνα με το οποίο το λάδωμα αφορούσε ένα συμβόλαιο 60,4 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία τής ΜΑΝ, NEOPLAN, με την ημικρατική ΕΛΒΟ για 142 τρόλεϊ. 
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Τ. Τέλογλου, που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η ΝΕΟΡLΑΝ υπέβαλε την προσφορά της στις 21 Σεπτεμβρίου 2001 και τέσσερις ημέρες αργότερα η ελληνική και η γερμανική εταιρεία έβαλαν τις υπογραφές τους σε μία σύμβαση, βάσει της οποίας οι Γερμανοί θα παρέδιδαν οχήματα στην ΕΛΒΟ και με τη σειρά της η ελληνική εταιρεία θα τα μετασκεύαζε για λογαριασμό του «παραγγελιοδόχου» ΗΛΠΑΠ.

Τα πρώτα οχήματα παραδόθηκαν στην ΕΛΒΟ το 2003, με τις πληροφορίες να λένε ότι η συνολική μίζα στο επίμαχο συμβόλαιο ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ ή το 5,26% του συνολικού ύψους της παραγγελίας. Κύριος, αλλά όχι μοναδικός, «διακινητής» της μίζας εμφανίζεται να είναι η offshore εταιρεία WAKER TRADING Ltd, η οποία παρουσιάζεται ως σύμβουλος στην εκτέλεση του συμβολαίου. 
Το νομικό τμήμα τής ΜΑΝ ανακάλυψε ότι η «εταιρεία συμβούλων» είχε δραστηριοποιηθεί και σε ένα προηγούμενο συμβόλαιο με την ΕΛΒΟ, στις 24 Δεκεμβρίου 1997. 
Για την παραγγελία δύο συμβολαίων, στις 19 Σεπτεμβρίου 1997 και στις 12 Ιανουαρίου 1998, για 200 λεωφορεία Ν 4007 και 96 τρόλεϊ Ν 6014, αντίστοιχα, και μίζες 18.500 μάρκων ανά λεωφορείο και 21.500 ανά τρόλεϊ. 
Σύνολο 2,2 εκατομμύρια ευρώ. 
Όπως ισχυρίζεται ο Τ. Τέλογλου στο ίδιο ρεπορτάζ και επικαλούμενος επισημάνσεις των νομικών τής ΜΑΝ, πουθενά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι η εταιρεία παρείχε πραγματικές υπηρεσίες. 
Τον Φεβρουάριο του 2001 η WAKER TRADING Ltd ξαναεμφανίζεται με ένα «συμβόλαιο συμβούλων», ζητώντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για «αμοιβή», που αντιστοιχεί σε περίπου 13.800 ευρώ ανά τρόλεϊ, για τη σύμβαση των 140 οχημάτων.

Ανάμεσα στις δύο συμβάσεις της εταιρείας το 1997 και το 2001, η έρευνα της ΜΑΝ, που παραδόθηκε στην Εισαγγελία του Μονάχου, αποκάλυψε και άλλα συμβόλαια που αφορούσαν στην «παροχή» συμβουλών τής WAKER TRADING Ltd προς την ΕΛΒΟ, τα ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ στις 23 Ιανουαρίου του 1998, στις 17 Μαΐου του 1999, στις 12 Απριλίου του 2000 και την 1η Φεβρουαρίου του 2001. Από το 1999 έως το 2004 πληρώνονται συνολικά 4,1 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία, σε έναν λογαριασμό της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου σε υποκατάστημα της Λευκωσίας.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», γίνεται λόγος για ακόμη δύο offshore οι οποίες εμφανίζονται στη διεύθυνση καταβολής των μιζών. Η μία είναι η FELMONT TRADING Ltd, που υπογράφει δύο συμβόλαια συμβούλων με τη ΜΑΝ/ΝΕΟΡLΑΝ αξίας 770.000 ευρώ. Το ποσό θα πληρωθεί στον λογαριασμό 02421251.60W της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη. Η FELMONT TRADING Ltd παρουσιάζει δύο διαφορετικές διευθύνσεις στην Κύπρο, ενώ διαχειριστής εμφανίζεται ο δικηγόρος Λευκωσίας Χρήστος Π. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εισαγγελίας του Μονάχου, που επικαλείται ο Τ. Τέλογλου, η εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Peprarimi S.A., μερίδιο της οποίας πούλησε στην εταιρεία Feltex LTD. Η τελευταία εμφανίζεται να έχει σχέσεις με την ΕΛΒΟ, αλλά και ένα φυσικό πρόσωπο, που θεωρείται από Interpol και Europol ότι έχει αναμειχθεί σε εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Η άλλη offshore είναι η HILLCREST, που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και επ’ ονόματι της οποίας εκδίδονται παραστατικά για μίζες, με τη… σύμπτωση ότι τα ποσά καταβάλλονται στον ίδιο λογαριασμό τής UBS που χρησιμοποιεί και η FELMONT TRADING Ltd. Οι δύο εταιρείες FELMONT TRADING Ltd και HILLCREST, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, φαίνεται να έχουν τον ίδιο λογαριασμό και πιθανώς ανήκουν στα ίδια φυσικά πρόσωπα.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του, ο γνωστός ρεπόρτερ αναφέρει ότι στα παραπάνω παραστατικά ως δικαιούχος της προμήθειας αναφέρεται, εκτός από τη FELMONT TRADING Ltd, και ένα στέλεχος της ΕΛΒΟ στο επίμαχο διάστημα. Η γερμανική Εισαγγελία σημειώνει, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων, ότι αρκούν οι ενδείξεις για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία ξένου αξιωματούχου, αλλά το αδίκημα σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο έχει παραγραφεί.


Οι αρχικές διώξεις

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης σχηματίστηκε η σχετική δικογραφία, βάσει της οποίας ο αρμόδιος ανακριτής άσκησε διώξεις εναντίον τριών προσώπων. Ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν ο Θ. Τσακιρίδης, πρώην στέλεχος σε ΟΑΣ, ΗΛΠΑΠ και Ολυμπιακή, σε λογαριασμούς του οποίου υπήρχαν ευρήματα, σύμφωνα με τη δικογραφία. Ο ανακριτής ζήτησε, επίσης, τότε να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο 44 προσώπων, ανάμεσα στα οποία φιγουράριζαν τα ονόματα πρώην υπουργών όπως ο Χρ. Βερελής (σ.σ. παραιτήθηκε τότε για λόγους ευθιξίας, από βουλευτής) ο Γ. Ζανιάς και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, πρώην γενικών γραμματέων (που λόγω της ιδιότητάς τους συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της διακομματικής Επιτροπής Προμηθειών), καθώς και γνωστών επιχειρηματιών όπως οι αδελφοί Μυτιληναίου. Συγκεκριμένα, η λίστα που έφτασε τότε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τα ονόματα των:
Χρίστου Βερελή, Ιωάννη Μανιάτη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Σπύρου Τραυλού, Χαρίλαου Αλαμάνου, Γεωργίου Κανελλόπουλου, Δημητρίου Μαρδά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γεωργίου Ζανιά, Δημητρίου Καπετανά, Ιωάννη Ζέρβα, Παναγιώτη Σοφού, Γεωργίου Μαστραγγελή, Χρήστου Πάνου, Νικόλαου Ανδριτσάκη, Ιωάννη Σαρμά, Αθανάσιου Φρυδά, Παναγιώτη Γεωργίου, Δημητρίου Λύκου, Νικόλαου Παξινού, Ανδρέα Λατσινού, Ιωάννη Τσέλιου, Αργύριου Βερόγκου, Άγγελου Αφρατή, Γεώργιου Καζαντζίδη, Ηλία Κόλλια, Γεώργιου Τζενεβράκη, Καλλιόπης Σαμαπάνη, Διονύσιου Κούτρα (εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΟ), Ηλία Παπαδάκη (αντιπρόσωπος της Neoplan), Ιωάννη Πετρόπουλου, Θεόδωρου Τσακιρίδη, Ευάγγελου Μυτιληναίου, Ιωάννη Μυτιληναίου, Τριαντάφυλλου Αντωνόπουλου, Φίλωνα Αντωνόπουλου, Βασίλειου Αντωνόπουλου και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: