Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Πόσα χρωστούν τα κανάλια στο δημόσιο για τις συχνότητες

Κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο οποίος μάλλον τώρα απλώς ξεκινά, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ομίλους – ιδιοκτήτες των media. 

Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως βασικό τους όπλο τους... τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι στο πρώτο επεισόδιο αυτής της ιδιαίτερης «σύρραξης» έμειναν σιωπηλοί. 
Το πλαίσιο όμως των νέων συχνοτήτων είναι υπό διαμόρφωση και ήδη έχουν εμφανιστεί κι άλλοι «παίκτες» στο σκάκι αυτό.
Ήταν μόλις ένα 24ωρο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζητούσε αναλυτικά στοιχεία για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις στον χώρο της ενημέρωσης. Το ανάλογο έγγραφο είχε αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όμως δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθώς επικαλέστηκε – οχυρώθηκε πίσω από το άρθρο 54 του νόμου 4621 του 2014. Αυτό ορίζει τη διασφάλιση του επαγγελματικού απορρήτου και επισύρει ποινικές ευθύνες σε όσους υπαλλήλους το παραβιάζουν.

Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε με τον κ. Βαρουφάκη να δηλώνει πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση – εκ μέρους των τραπεζών – των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» του ΔΟΛ σχολιάζει τις δηλώσεις σε άρθρο της, με τίτλο «Τα συνεταιράκια και ο Τύπος». Αρχικά εξαπολύεται δριμύτατη επίθεση στον κ. Βαρουφάκη και στη συνέχεια σημειώνεται πως η ΤτΕ συνεργάζεται ήδη με τον οικονομικό εισαγγελέα. Και καταλήγει:

«Ας μην περιμένει ότι θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις μέσα ενημέρωσης που εκπληρώνουν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, ενώ η ενημέρωση είναι – και θα είναι- πάντα εδώ».

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ διαρρέεται non paper στον Τύπο από την κυβέρνηση στο οποίο αναγράφονται οι οφειλές των καναλιών από το 2010 μέχρι και το 2014. Οι οφειλές φτάνουν στα 25 εκατ. ευρώ από συνολικά 9 τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα 16,6 εκατ. ευρώ από δύο τηλεοπτικές πλατφόρμες.

Μόνο το δελτίο του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην είδηση αλλά ο σταθμός αμφισβήτησε τόσο τις οφειλές όσο και το χρέος των πάνω από 2 εάκ. ευρώ που εμφανίζεται να χρωστά το κανάλι. Ως επιχείρημα προβάλλεται το ότι οι οφειλές αυτές συμψηφίστηκαν με ισόποσης αξίας παροχή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Το Μαξίμου απάντησε αμέσως:

«Προβλέπεται ρητώς και ευθέως ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και ΜΜΕ και εισπράττονται σε ετήσια βάση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά. Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό.

Τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας, κ. Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετικά απόφαση.»

Στη «μάχη» παρεμβαίνει η Forthnet στελέχη της οποίας έλεγαν ότι η NOVA έχι καταβάλει ως το 2010 το ποσό των 77 εκατ. ευρώ, μετά όμως δεν υπήρξε κίνηση από την πλευρά του κράτους.

Η στήλη του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου «Στίγμα» στα Νέα αποκάλυψε ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης ζητά με κατεπείγον έγγραφό του προς τις τράπεζες να του στείλουν ως τις 20 Μαίου ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των δανείων, πάνω από μισό εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί στα Media.

Σχολιάζει δηκτικά ο κ. Παπαχρήστου:

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι «to the point:

Ειδικά μάλιστα αν κλείσουν όλα τα μέσα και (απο) μείνουμε με τη “νέα” ΕΡΤ και το ΦΕΚ «Αυγή» να μας ενημερώνουν για τις απανωτές και εντυπωσιακά αποτελεσματικές επιτυχίες της κυβέρνησης», καταλήγει ο δημοσιογράφος προχωρώντας σε έναν τόσο σαρκαστικό όσο και πολιτικό σχολιασμό.

Πάντως, συγκεκριμένοι άνθρωποι, των Media και μη, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ως προς τη συμμετοχή τους στο νέο πλαίσιο των συχνοτήτων που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Ακούγονται έντονα τα ονόματα των :

Νίκος Χατζηνικολάου, Μάκης Κουρής, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Γιάννα Αγγελοπούλου.

Με πληροφορίες και φωτογραφία: Επένδυση
DSC_0118

Δεν υπάρχουν σχόλια: