Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κάνει πίσω η κυβέρνηση, δεν βαζει χέρι στα αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ

2263938Δεν πέρασε τελικά η επιθυμία της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους Περιφερειάρχες ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών, Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι...

δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.
Το επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ ο οποίος μετείχε επίσης στη σύσκεψη και ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ενώ συγχρόνως συνέστησε «ηρεμία».
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.
Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.
Όλα ξεκίνησαν όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών. Ο κ. Χαρίτσης ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρήσεων σε ΟΠΣ».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αντέδρασε άμεσα και ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ». Τόνισε μάλιστα πως το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, τους ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. «Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».
Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ.: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα…».

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: