Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Παίρνουν και τα χρήματα του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες

ypourgeio oikonomikon espaΣτα κάγκελα οι περιφερειάρχες μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να «μαζέψει» ότι έχει μείνει από πιστώσεις και να τις μεταφέρει στην Τράπεζα Ελλάδος

Στα κάγκελα βρίσκονται οι περιφερειάρχες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «μαζέψει» τα χρήματα των Περιφερειών και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος...

Αυτό προέκυψε όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, μέσω του οποίου ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρήσεων σε ΟΠΣ».
Έντονες αντιδράσεις από τις Περιφέρειες
Άμεση ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδαςκαι περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ».
Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ.: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα…».
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη
«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά. Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ’ αυτού θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους», αναφέρει ο κ. Αγοραστός.
Παράλληλα προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή παραμένει, για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι’ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη. Εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Διαβάστε το έγγραφο της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: