Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα…

Πίσω από τις κραυγές και τις εντάσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετρούν κέρδη και απώλειες από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. 

Οι γέφυρες που έριξε ο πρωθυπουργός σε Σαμαρά και Θεοδωράκη είχαν συγκεκριμένο στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αριστερή πλατφόρμα...

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μπορεί να μην γίναμε σοφότεροι για την διαπραγμάτευση αλλά παρακολουθώντας κανείς τη συζήτηση βλέπει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της κυβέρνησης του απέναντι στην αντιπολίτευση αλλά και απέναντι στις συνιστώσες του. 
Μία ψύχραιμη εκτίμηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Τσίπρας, Σαμαράς και Θεοδωράκης βγήκαν κερδισμένοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε μια μίνιμουμ συναίνεση τόσο από ΝΔ όσο και από ΠΟΤΑΜΙ… Ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει μεν αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή. Το άνοιγμα Τσίπρα στον Σαμαρά είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο όταν έχοντας δίπλα του την Άγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι κάποια θετικά στη διακυβέρνηση της ΝΔ.
«Να μην γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε την προηγούμενη περίοδο» είχε πει χαρακτηριστικά. Κατέστησε ουσιαστικά βασικό συνομιλητή του τον Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζοντας του ρόλο στα πράγματα. Η «αναβάθμιση» Σαμαρά από τον Τσίπρα καθιστά τον πρόεδρο της ΝΔ κατά τι ισχυρότερο στο εσωκομματικό του πεδίο όπου οι συζητήσεις για αλλαγή ηγεσίας πλέον δεν γίνονται στα κρυφά αλλά δημοσιοποιούνται(βλ. Ντόρα Μπακογιάννη)
Ο Σταύρος Θεοσωράκης με τη σειρά του ζητά από την κυβέρνηση να «πατήσει» γκάζι και τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις. Με την σειρά του καθίσταται από την κυβέρνηση ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς που θα παράσχει στήριξη όταν και αν χρειαστεί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τέθηκε και έθεσε εαυτόν «εκτός κάδρου» της συναίνεσης αν και για πολλούς έκανε την πιο τεκμηριωμένη ομιλία.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο πονοκεφαλος του Αλέξη Τσίπρα έχει ονοματεπώνυμο. Παναγιώτης Λαφαζάνης και… Αριστερή πλατφόρμα. 
Εξασφαλίζοντας ο πρωθυπουργός ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την κυβέρνηση του που του εξασφαλίζει μια ευελιξία χειρισμών στέλνει ταυτόχρονα ένα σαφές μήνυμα στην εσωκομματική του αντιπολίτευση που εκπέμπει μηνύματα προβληματισμού, ανησυχίας και ενίοτε δημιουργεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση. 
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπορεί να κοιμάται πιο ήσυχος για την μακροημέρευση της κυβέρνησης του ενώ οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρας θα ζουν με τον εφιάλτη της απομόνωσης τους αν αποφασίσουν να τραβήξουν το χαλί του Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: