* Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters για το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group
* Οργισμένη διάψευση του ΥΠΟΙΚ*: Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Ως μπλόφα εξέλαβαν οι δανειστές την προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επαρκούν τα διαθέσιμα για να πληρωθεί στις 9 Απριλίου η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και απέρριψαν το αίτημα για...
άμεση αποδέσμευση ρευστότητας, αφήνοντας να συζητηθεί το θέμα στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Απριλίου.
Το απίστευτο παρασκήνιο των χθεσινών συζητήσεων στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι τεχνοκράτες των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα για να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις, αλλά προειδοποιεί περί του αντιθέτου μπλοφάροντας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση χωρίς να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε έντονα και ανακοίνωσε ότι «διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα κατέθεσε αίτημα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG για εκταμίευση χρημάτων πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Το αίτημα της Ελλάδας υποβλήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση την Τετάρτη ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, ή της πληρωμής μισθών και συντάξεων. Όπως είπε, θα επέλεγε το δεύτερο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε αργότερα το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ. Όμως το δίλημμα τέθηκε εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη με τους πιστωτές.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εάν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, η νέα κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει το Reuters, δεν θέλει να υλοποιήσει τα περισσότερα από τα εν λόγω μέτρα, καθώς αντιτίθενται στη λαϊκή εντολή που έλαβε να βάλει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές. Πλέον διαπραγματεύεται μια νέα λίστα που έχει στόχο να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην τηλεδιάσκεψη τόνισε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί «μετά θάνατον», καθώς, «δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μετά τις 9 Απριλίου», σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο.
Όπως ανέφερε, κάποιες πλευρές στην τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, επέμειναν ότι για να λάβει η Αθήνα το υπόλοιπο του πακέτου διάσωσης, θα πρέπει να συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις και να τις υλοποιήσει και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εκταμίευσης των κεφαλαίων στις 9 Απριλίου.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, παίρνοντας ρευστότητα από διάφορους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και από κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν χρειάζεται να περάσει την κατάλληλη νομοθεσία για να το κάνει.
Όμως, η Αθήνα επανέλαβε ότι αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τόσο την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ όσο και τις υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπήρξε στην τηλεδιάσκεψη κάποια λύση αναφορικά με το τι θα συμβεί, εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πέραν της 9ης Απριλίου.
Η Ελλάδα έστειλε μια πιο λεπτομερή λίστα με μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το πρακτορείο, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά καθώς απέχει από το να κρίνεται ικανοποιητική, όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι. Ορισμένες πολιτικές, όπως οι κοινωνικές πολιτικές, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ή εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσουν.
Υπάρχουν και αυτές, όπως ορισμένα φορολογικά μέτρα, ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, οι 100 δόσεις και κινήσεις που περιορίζουν την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που κινούνται ξεκάθαρα ενάντια στις προηγούμενες συμφωνίες, προσθέτουν οι αξιωματούχοι, ενώ οι δημοσιονομικές παραδοχές είναι πολύ αισιόδοξες, όπως υποστήριξαν άλλοι στην τηλεδιάσκεψη.
Σημείωσαν επίσης ότι, παρότι τεχνικά κλιμάκια είναι τρεις εβδομάδες στην Αθήνα,χρήσιμη δουλειά έγινε μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες και με αυτό το ρυθμό η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου είναι αδύνατη.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι τα κλιμάκια πάσχιζαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες γιατί έλληνες αξιωματούχοι κάποιες φορές δεν ήξεραν τους σχεδιασμούς και κάποιες δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν για αυτούς.
Νέες συνομιλίες θα γίνουν στις 8 Απριλίου, αλλά και τότε δεν είναι πιθανό να κλείσει η συμφωνία. Στόχος, κατά τις ίδιες πηγές είναι η συμφωνημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων μαζί με τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό να υπάρχουν για την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου.
www.ienimerosi.gr
* Σημείωση: «Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου.
Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
* Σημείωση: «Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου.
Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου