2008: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν... στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.
Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλήςξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί την παραμικρή κουβέντα για το θέμα των Σκοπίων σ' εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Πέντε χρόνια μετά, όλοι παραδέχονται ότι με το «όχι» άρχισε η βελούδινη ανατροπή μιας κυβέρνησης που δεν δέχθηκε ταπεινώσεις και διασυρμούς, όπως η κυβέρνηση Σημίτη στα Ίμια και στην υπόθεση Οτσαλάν.
Ούτε σενάρια, ούτε εικασίες, ούτε ιστορίες δεν μπορούν να κρύψουν τα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτό το δεύτερο ιστορικό «όχι» από την κυβέρνηση του κ.Κώστα Καραμανλή. Σ' αυτά τα γεγονότα και στο παρασκήνιό τους θα ανατρέξουμε για να δούμε πώς η πόρτα του ΝΑΤΟ έμεινε και θα μείνει κλειστή για τα Σκόπια όσο συνεχίζουν την παρελκυστική και επικίνδυνη πολιτική τους έναντι της Ελλάδος και της σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ένα ιστορικό προηγούμενο που προκάλεσε ο κ. Καραμανλής. Η χαλύβδινη στάση μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα ήταν αρκετή να ανατρέψει τη θετική εισήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ των Σκοπίων. Αυτή η πολιτική βούληση πέρασε στην ιστορία της Συμμαχίας ως προηγούμενο που δεν αλλάζει.
Για να φθάσει όμως σ' αυτήν την απόφαση ο πρώην πρωθυπουργός είχαν προηγηθεί μια σειρά από ενδιαφέροντα γεγονότα.
Μετά τις 18 Ιανουαρίου 2008, όταν υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιαςη συμφωνία των μετόχων και το καταστατικό της διεθνούς εταιρείας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης άρχισαν να έρχονται διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες. Κάποιοι επισήμαιναν την καλή επικοινωνία που είχε ο κ. Καραμανλής με τον ρωσικό παράγοντα και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο κ. Βλαντιμήρ Πούτιν. Άλλοι επισήμαναν τις δυσχέρειες που προκαλούσε στις σχέσεις Αθηνών – Ουάσινγκτον η εμμονή του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς να παρουσιάζει από προκλητικές έως αστείες ιδέες για την επίλυση των διαφορών με τα Σκόπια.
Δείτε το Video:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου