Ο «δρόμος του μεταξιού» θα είναι σπαρμένος με τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτή τη μαξιμαλιστική πρόβλεψη προχώρησε ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping. Είναι χαρακτηριστικό πως τα πλάνα της Κίνας έχουν προβολή την επόμενη 10ετία και σε αυτά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα...
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο Xi υποσχέθηκε πως θα προστατεύσει τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα θεσπίσει πολιτικές που ενδέχεται να βλάψουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Υπό τον τίτλο «Μια ζώνη, ένας δρόμος», η Κίνα επιδιώκει τη δημιουργί ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» στην οικονομική ζώνη του 21ου αιώνα που θα ενισχύσει το εμπόριο και τη ναυτιλία και να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουτσένγκ δήλωσε πως περισσότερες από 50 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον γι' αυτή την πρωτοβουλία.
Τα σχέδια
Στα σχέδια της Κίνας, σύμφωνα με τον Xi Jinping, είναι ένα συνολικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει δίκτυο σιδηροδρόμων, αγωγούς πετρελαίου, δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα στο διαδίκτυο, θαλάσσιες υποδομές κατά μήκος της Κεντρικής Ευρώπης, Δύσης και Νότιας Ασίας, όσο αυξάνονται οι συνδέσεις της Κίνας στην Ευρώπη και την Αφρική μέσω Ελλάδας, Ρωσίας και Ομάν.
Ο Πρόεδρος της Κίνας, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην πόλη Boao, ανέφερε πως το σύστημα θα μπορούσε να τονώσει το εμπόριο και τις επενδύσεις της Κίνας στις χώρες που θα βρίσκονται σε αυτή τη διαδρομή. «Ελπίζουμε πως ο ετήσιος όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των συνεργαζόμενων χωρών θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία».
Ο ΟΛΠ
Η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο και οι συνομιλίες που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη της Πεκίνου δείχνουν πως η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και όπως ειπώθηκε να τις εμβαθύνουν και σε άλλους τομείς.
Την ίδια στιγμή, την Κυριακή, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τα τεχνικά κλιμάκια πως τα έσοδα της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ – αύξηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Eίναι αυττονόητο πως σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι θα έχουν πρώτο λόγο για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, αφού έχουν εκφράσει με κάθε τόνο το ενδιαφέρον τους για τον ΟΛΠ.
Τσίπρας: Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην Realnews που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τις συνομιλίες με Κίνα και Ρωσία.
«Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι διεθνείς συνομιλητές της χώρας μας. Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους της ενόχλησης» τόνισε με έμφαση.
Αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «οι διμερείς επαφές με την Κίνα και φυσικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος, αλλά και η οικοδόμηση συμμαχιών».
Διεμήνυσε δε ότι η χώρα «θα ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό της αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, που της παρέχει και η γεωπολιτική της θέση». Ενώ τόνισε πως «κεντρικός στόχος όλων αυτών των επαφών είναι η εγκαινίαση μιας νέας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και του λαού».
Οι αντιδράσεις
Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να περάσει δίχως εσωτερικές αντιδράσεις. Τη στιγμή που ο κ. Δραγασάκης, από το Πεκίνο, υπερθεματίζει για την ανάγκη να διερευνηθεί η σχέση με την COSCO, εντούτοις στην Αθήνα ακούστηκαν, ήδη, οι πρώτες φωνές εναντίον αυτών των σχεδίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη στο κινεζικό πρακτορείο διεμήνυσε ότι «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής».
Ο κ. Δρίτσας είπε πως «ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα», τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να διερευνήσει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του ΟΛΠ.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψαν σε παλαιότερες ανακοινώσεις, στις οποίες έκαναν λόγο για συνέχιση του αγώνα τους «αν αθετηθούν κυβερνητικές δεσμεύσεις».
Οι ίδιοι εκπρόσωποι υπενθύμισαν πως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας όταν ανέλαβε τα επίσημα καθήκοντά του είχε πει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, ενώ σημείωσαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν αρκετοί φορείς.
Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: Απορία για τα δημοσιεύματα
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκαλούν «απορία» τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων.
Όπως τονίζει, «επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».
Όπως τονίζει, «επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».
Το ΠΑΣΟΚ
Αντίδραση υπήρξε και από το ΠΑΣΟΚ που την Κυριακή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: «Οι κκ Δρίτσας και Λαφαζάνης διαλαλούσαν ότι το λιμάνι στο Πειραιά πρέπει να είναι κρατικό, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης.
Οι κκ Τσίπρας, Βαρουφάκης και Δραγασάκης ξεπουλούν άρον- άρον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco για να πληρώσουν μια δόση στο Δ.Ν.Τ
Το ΠΑΣΟΚ πάντα υποστήριζε την παραχώρηση λειτουργιών μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Είμαστε όμως μπροστά σε μια ακόμη τεράστια εξαπάτηση, ανάμεσα σε πολλές άλλες. Κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από ότι υπόσχονταν προεκλογικά αφού πρώτα πήραν τις ψήφους για να αναρριχηθούν στην εξουσία.
Όλοι οι φορείς στον Πειραιά, Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, εργαζόμενοι, δημότες είναι τελείως αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
Για τους κκ. Δρίτσα και Λαφαζάνη δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση αν εννοούν στο ελάχιστο όσα υποστήριζαν ακόμη και μετεκλογικά.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βουλιάξουν στον Πειραιά μέσα στα ψέμματά τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου