Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα στις 14 Μαϊου


Δύο βασίλισσες και πληθώρα πολιτικών, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών θα καταφθάσουν στις 14 Μαΐου, αρκετοί με τα ιδιωτικά τους τζετ, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από εκεί, θα κατευθυνθούν στο ξενοδοχείο του Αστέρα, στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, όπου για τις επόμενες δύο ημέρες θα συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.


Είναι η δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν το 1993- που η Ελλάδα φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση του κλειστού κλαμπ, στο οποίο κάθε χρόνο προσκαλούνται περίπου 130 προσωπικότητες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού… Ο κλειστός χαρακτήρας των όσων διαμείβονται στις κλειστές συσκέψεις της Λέσχης εξάπτει τη φαντασία των επικριτών της σε όλον τον κόσμο, που την κατηγορούν για μυστικοπάθεια και προώθηση του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.


Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο «ύποπτος» διεθνής ρόλος της Λέσχης αποτελεί προσφιλές θέμα των αρεσκόμενων στη συνωμοσιολογία. Είναι δε απορίας άξιο πώς καταφέρνει να έχει πολέμιους τόσο στους κόλπους της Αριστεράς (ως εκπρόσωπος του συντηρητικού κατεστημένου) όσο και της Εκκλησίας (ως εκπρόσωπος του… Εωσφόρου), ενώ λειτουργεί ως κόκκινο πανί για τα άκρα του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αναρχοαριστερών και ακροδεξιών.


Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη, δημόσια καταγγελία του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ εναντίον «της εγκληματικής Λέσχης του διεθνούς σιωνισμού… και των προσπαθειών της για την επιβολή στυγνής παγκόσμιας δικτατορίας… ενοποιώντας τις θρησκείες στην πανθρησκεία του δυσώνυμου Εωσφόρου». Δηλώσεις, που αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήθηκαν και χαιρετίσθηκαν δεόντως σε ιστοσελίδες εθνικιστικού περιεχομένου.


… Όσο για τη φήμη που συνοδεύει τη Λέσχη ότι «ανεβάζει» τους πολιτικούς της αρεσκείας της στην εξουσία, αρκεί μία παράθεση των Ελλήνων πολιτικών που έχουν συμμετάσχει στις συναντήσεις της για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του: Προσκεκλημένοι του κλαμπ έχουν υπάρξει τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Και οι δύο έχουν προσκληθεί και φέτος, όπως άλλωστε και οι επίσης «γνώριμοι» του κλαμπ Γ. Αλογοσκούφης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ντόρα Μπακογιάννη. Στο παρελθόν έχουν επίσης συμμετάσχει οι Στ. Μάνος, Αντ. Σαμαράς και Θ. Πάγκαλος. Εκτός από τους πολιτικούς, στις συναντήσεις αυτές λαμβάνουν μέρος ακαδημαϊκοί, όπως ο προσκεκλημένος για δεύτερη φορά πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης, ενώ ειδικά εφέτος υπάρχουν επίσης αρκετά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο: ο πρόεδρος της Coca Cola 3E Γ. Δαυίδ (ο οποίος διαδέχθηκε τον διευθυντή των εταιρειών Πόρτο Καρράς Κ. Καρρά στην εκπροσώπηση του κλαμπ στην Ελλάδα), ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης…


Μία ηχηρή απουσία, πάντως, εφέτος, θα είναι αυτή του παλαιού θαμώνα του κλαμπ και παλαίμαχου της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσσινγκερ. Φοβούμενος για την ασφάλειά του στη χώρα μας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επιμένει να αποφεύγει την Ελλάδα όπως ο… διάβολος το λιβάνι, και έτσι θα χάσει τις φετινές εργασίες, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 1993.


news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100069_03/05/2009_313109

Δεν υπάρχουν σχόλια: