Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Γεωργία

«Μπήκαμε στη βάση και τους ηρεμήσαμε όλους. Ο δοικητής συνελήφθη και άλλοι ανακρίνονται» ..
Η κατάσταση στη Γεωργία είναι υπό έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, σημειώνοντας ότι στη χώρα του οργανώθηκε «μία μεγάλης κλίμακας ανταρσία». Λίγο αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι η εξέγερση στη στρατιωτική βάση Μουκροβάνι έλαβε τέλος.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας χαρακτήρισε τη στάση στη στρατιωτική βάση «σοβαρή απειλή» άλλα όπως είπε, οι στασιαστές είναι πλέον απομονωμένοι. «Όσοι εμπλέκονται», υποστήριξε σε τηλεοπτικό του μήνυμα , «έχουν διασυνδέσεις με τις ειδικές δυνάμεις σε συγκεκριμένη χώρα γνωστή σε εμάς», χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.


«Ζητώ και απαιτώ από το βόρειο γείτονά μας να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβαίνει σε προκλήσεις», τόνισε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι αναφερόμενος στη Ρωσία.


Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο διοικητής της βάσης Μουκροβάνι Μαμούκα Γκοργκισβίλι άσκησε κριτική στην πολτική της κυβέρνησης Σαακασβίλι, ωστόσο δεσμεύθηκε να μην χρησιμοποιήσει βία.


Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι είδε 30 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στον δρόμο που οδηγεί από την πρωτεύουσα στη στρατιωτική βάση.


Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές πόσοι στρατιώτες συμμετείχαν στη στάση, ούτε ποιά ήταν τα αιτήματά τους.


Λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Σαακασβίλι, ο υπουργός Εσωτερικών Βάνο Μεραμπισβίλι γνωστοποίησε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ότι η εξέγερση έλαβε τέλος και ότι ο διοικητής της βάσης συνελήφθη.


«Μπήκαμε στη βάση και τους ηρεμήσαμε όλους. Ο δοικητής συνελήφθη και άλλοι ανακρίνονται», είπε, ενώ όπως έκανε γνωστό, ο Γεωργιανός πρόεδρος μετέβη στη στρατιωτική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: