Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Παράνομη ενέργεια της Τουρκίας η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Η κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει τη μετάβαση του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές ως μια ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Τίτος Χριστοφίδης.''Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της''.
Η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.Σε μια περίοδο όπου στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.''Καταδεικνύουν επίσης, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.
iKypros

Σε λογική Αττίλα και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ
Τις αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας προκάλεσε η επίσκεψη, χθες, στην κατεχόμενη Κύπρο, του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε μεν ότι η Άγκυρα θα πιέσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά κάλεσε «όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων, να στηρίξουν τις θετικές προσπάθειες του Ταλάτ για την ειρήνη». «Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών, μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι παρόμοιες επισκέψεις «δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα» και επεσήμανε ότι «για να αρθεί αυτή η παρανομία, πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι ενέργειες όπως αυτή «δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος είπε ότι η επίσκεψη αυτή «δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις διαθέσεις της τουρκικής διπλωματίας».Ο Νταβούτογλου- που είχε χωριστές συναντήσεις με τους Ταλάτ, Έρογλου και Σογέρ και χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή» την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα- είπε, επίσης, ότι βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού είναι «η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού κι η εφαρμογή της λύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε., με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας»
.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: