Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Οικονομική Σύνοδος Ευρασίας: Ευκαιρίες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Ευκαιρίες, που μπορούν να αξιοποιηθούν με συνεργασία, «γεννά» για την Τουρκία και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, η παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της 12ης Οικονομικής Συνόδου Ευρασίας, που διοργανώνει, στην Κωνσταντινούπολη, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Μαρμαρά.


Οι τομείς της οικονομίας, αλλά και του πολιτισμού μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων «υποδομών», ενώ ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Έμφαση δόθηκε από τους συμμετέχοντες στο ρόλο της Τουρκίας, ως κομβικού σημείου για τη διανομή προϊόντων, εταιριών από δυτικοευρωπαϊκές χώρες στην Ανατολή.Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία, λόγω της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της θέσης διαθέτει πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.Η ασφάλεια στην προμήθεια ενεργειακών υλών, αποτελεί ένα άλλο θέμα ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και ο κ. Γιλντίζ υπογράμμισε πως το έργο του αγωγού «Ναμπούκο» και οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο με το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν προτεραιότητες.

Εξάλλου, η προσοχή των συμμετεχόντων εστιάστηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προειδοποιεί για ένα νέο «κύμα» φτώχειας που μπορεί να προκληθεί από την παρούσα παγκόσμια κρίση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η χρηματοπιστωτική κρίση απομακρύνει την επίτευξη περισσότερων από τους οκτώ «Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ για τη μείωση της πείνας, την καταπολέμηση των ασθενειών και την εκπαίδευση των παιδιών. Αν και εξακολουθεί να είναι δυνατή η επίτευξη του πρώτου στόχου για μείωση της ακραίας φτώχειας στο μισό από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2015, θα είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος.


Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, από το βήμα της Συνόδου αναφέρθηκε στα «ευρήματα» της έκθεσης και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση και η βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και της αναπτυξιακής δυναμικής.
Στη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται αύριο, συμμετέχουν επικεφαλής κυβερνήσεων, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από 41 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών εταιριών, μεταξύ των οποίων η αυστριακή OMV,η γερμανική RWE.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: