Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ερτσακιτζά: χαιρετίζει αναφορές από την ε/κ πλευρά περί φυσικών χρονοδιαγραμμάτων

Ο Χασάν Ερτσακιτζά, εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σήμερα ότι η τ/κ πλευρά χαιρετίζει αναφορές από την ε/κ πλευρά περί φυσικών χρονοδιαγραμμάτων για λύση του Κυπριακού.''Αν και η ύπαρξη φυσικών χρονοδιαγραμμάτων είναι αποδεκτή, το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά υπογραμμίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει την Τουρκία για την αξιολόγησή της τον Δεκέμβριο του 2009, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια για τερματισμό της εκμετάλλευσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας'', είπε ο κ. Ερτσακιτζά.
Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι ''αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην απόφαση που λήφθηκε μετά την έκκληση προς τους ηγέτες να αυξήσουν την ταχύτητα, σε δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα''.
Είπε ότι ''είναι σημαντική η εντατικοποίηση της προσπάθειας για να επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος στη διαδικασία, αλλιώς πιθανές εξελίξεις που θα έχουν αρνητική επίδραση στη διαδικασία θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος''.
Πρόσθεσε ότι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ''η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ενεργεί πιο ρεαλιστικά και εποικοδομητικά, και να εγκαταλείψει το όνειρο ότι θα εκμεταλλευθεί την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ''.
Οσον αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι η τ/κ πλευρά έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες ώστε η απόφαση να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες.Ο κ. Ερτσακιτζά αναφέρθηκε και στη μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι ο κοινός στόχος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, η οποία να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: