Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει...

Ότι ανεβαίνει πολύ, κατεβαίνει πάρα πολύ. Το έζησαν στο πετσί τους τον τελευταίο χρόνο όσοι έπαιζαν στα χρηματιστήρια- και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης (μας) ξεκίνησε ως πρόεδρος με το ποσοστό του ΣΥΝ να περνάει το 15%. Και έκλεισε έναν χρόνο στην καρέκλα του, βλέποντας το ποσοστό να κάνει βουτιά προς το 5%. Δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία. Ομολογουμένως, από το φθινόπωρο του 2008 και μετά, τα ευχάριστα στην πολιτική ζωή του Τσίπρα δεν ήταν πολλά.

Οι πιέσεις είναι εξωτερικές και εσωτερικές.

Απέξω είναι η Αλέκα, που δεν πλαγιοκοπεί πια το ΠΑΣΟΚ αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Καρατζαφέρης, που δεν χάνει ευκαιρία να προβοκάρει τους συντηρητικούς νοικοκυραίους, χρεώνοντας στην Κουμουνδούρου κουκούλες και σπασίματα.

Από μέσα, οι ισορροπίες είναι δύσκολες.

Πρώτα πρώτα, με τον πολιτικό του μέντορα Αλέκο. Η περίπτωση Αλαβάνου υπενθυμίζει πως η ηγεσία, όπως και το χούι, δεν σου φεύγει εύκολα. Ύστερα είναι το αντάρτικο διαρκείας των Ανανεωτών. Όταν ο Αλέξης αποφάσισε σωστά να συνθέσει ερμηνεύοντας το Καταστατικό ώστε να μη μπλοκάρει τρίτη κοινοβουλευτική θητεία του Φώτη Κουβέλη- πήγαν να γκρινιάξουν οι δικοί του.

ΚΑΚΟ ΧΩΡΙΟτα μικρά κόμματα; Ποιος είπε ότι είναι πιο εύκολο να κάνεις πολιτική στα μεγαλύτερα; Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στις ευρωεκλογές με ένα αλλοπρόσαλλο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει τον ξύλινο Χουντή, την- ακατάλληλη για μεσαία ακροατήρια- Σωτηρίου και τον Παπαδημούλη που τελεί υπό την πολιτική ομηρεία της τρίτης θέσης. Ερώτημα: είναι μια λίστα σαν αυτή ελκυστική για τους ψηφοφόρους 18-24 ετών, στους οποίους στηρίζει πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμη χειρότερα, με... τις εκλογές να πέφτουν στη μέση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, οι ψηφοφόροι αυτοί είναι οι πιο επιρρεπείς στο να πάνε για μπάνιο. Εξ ου και η χθεσινή δημόσια έκκληση Αλέξη για συμμετοχή.

Το ξέρει και ο ίδιος. Η ευρωκάλπη είναι κρας-τεστ για τον Τσίπρα. Όχι πως χάθηκε η ελπίδα της τρίτης θέσης. Οι σκανδαλομαχίες ξεφύλλισαν κάπως το άνθος του δικομματισμού. Τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να «τσιμπούν»- ακόμη και τα χρηματιστήρια περνούν μια απροσδόκητη άνοιξη.
Του Δημήτρη Μητρόπουλου στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: