Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ετήσια οφέλη 6 δισ. για δανειολήπτες


Από τις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το τελευταίο εξάμηνο

Της Ευγενίας Τζώρτζη


Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, στην οποία έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο, συμπαρασύροντας σε κατακόρυφη πτώση και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών.


Πρόκειται για όφελος που αφορά τις συμβάσεις παλαιών δανείων, αυτών δηλαδή που έχουν συναφθεί πριν από την κορύφωση της κρίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς είτε το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε το euribor και επιπλέον, χαμηλό spread, που συνήθως διαμορφώνεται μεταξύ 1,5 - 2 μονάδες.


Προεξοφλώντας χθες τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας στο 1%, το euribor σημείωσε με τη σειρά του νέα υποχώρηση και έκλεισε στο 1,327% από 1,334% μια ημέρα πριν, ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ, έχει μειωθεί συνολικά κατά 3,25 μονάδες, από το υψηλό επίπεδο του 4,25% που ήταν τον Οκτώβριο του 2008.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το όφελος για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ είναι το όφελος που αντιστοιχεί στις επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων, είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένα με το euribor. Σημειώνεται ότι το ύψος των οφειλών των νοικοκυριών από στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40 δισ. ευρώ περίπου είναι τα δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα είναι συνδεδεμένα με το euribor.



Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ που έχει συναφθεί με διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια και spread της τάξης του 1,5%, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από το υψηλό του 4,25% στο επίπεδο του 1% μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος 2.278 ευρώ τον χρόνο, ενώ για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, το όφελος διαμορφώνεται στα 2.078 ευρώ τον χρόνο. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, είναι η πλειοψηφία των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, την περίοδο της φρενήρους ανόδου του δανεισμού. Μεγάλος όγκος αυτών των δανείων είναι τα λεγόμενα προγράμματα «χαμηλής εκκίνησης», που είχαν χαμηλό εισαγωγικό επιτόκιο της τάξης του 3,90% για την πρώτη 2ετία ή 3ετία και στη συνέχεια εκτοκίζονταν με επιτόκιο συνδεδεμένο με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor, προσαυξημένου με spread που δεν ξεπερνούσε την περίοδο εκείνη, τις 2 μονάδες.



Εκτός από τα νοικοκυριά, σημαντικό είναι και το όφελος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων ανέρχονται σε 132,6 δισ. ευρώ και μεγάλο μέρος των οποίων, είναι συνδεδεμένο με το euribor. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, από αυτά, τα 100 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, το όφελος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 3 δισ. ευρώ, ενώ στο 1 δισ. ευρώ, υπολογίζεται το όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσα δάνεια είτε ιδιωτών είτε επιχειρήσεων, είναι ευθέως συνδεδεμένα με το euribor ή το επιτόκιο, η μείωση μετακυλίεται αυτόματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: