Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Νταβούτογλου: Στόχος η διεύρυνση των σχέσεων με την Ελλάδα

Την πρώτη δήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Την πρώτη δήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε ποια θα είναι η πολιτική του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε: «Η Τουρκία ακολουθεί την τελευταία επταετία, αλλά και παλαιότερα, μία πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».
Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια θα είναι η πολιτική του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε για την ερώτηση και ανέφερε:
«Η Τουρκία ακολουθεί την τελευταία επταετία, αλλά και παλαιότερα, μία πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί η Άγκυρα αρνείται να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια: