Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

«Ναι» από τον Γ.Παπανδρέου

του Θύμιου Παπανικολάου*



Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε τη Μ.Τετάρτη ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από μακρά σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του και στην οποία πήραν μέρος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην επίτροποι στην ΕΕ και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

«Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας λέει το "ναι". Το "ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το "ναι" στην κοινή συμβίωση, το 'ναι' στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέει "ναι" στη συνεργασία και "όχι" στο διχασμό, λέει "ναι" στην προοπτική και «όχι» στη στατικότητα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνοντας το «ναι» στο σχέδιο Ανάν δήλωσε ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και θα σταθεί δίπλα για την αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων, ή την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν. Παράλληλα τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να κριθεί απομονωμένο από το παρελθόν του αλλά πρέπει να κριθεί από το μέλλον του στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται δύσκολες ρυθμίσεις, ωστόσο επισήμανε ότι το «ναι» θα είναι μια γενναία ιστορική πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος, αυτοπεποίθησης, προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι χρέος του κόμματος να ανακοινώσει τη θέση του, καθώς εξελίσσονται οι διεργασίες στην Κύπρο, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θέλει να υποδείξει λύση και κάλεσε όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να αφήσουν τους Κυπρίους ελεύθερους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των πρωτοβουλιών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συστήσει ειδική επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου, εφόσον επιλεγεί ως λύση του κυπριακού.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ηττοπάθεια και υπογράμμισε ότι καμία υπεύθυνη ηγεσία δεν δικαιούται να σιωπά. «Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί το αίσθημα της εθνικής ηττοπάθειας και απραξίας. Όποιος ενδιαφέρεται και πονά το Κυπριακό πρόβλημα έχει χρέος να πάρει θέση. Καμία υπεύθυνη ηγεσία αυτή την ώρα δεν δικαιούται να αναμένει τη διευκόλυνση που μπορεί να παρέχει η απόφαση άλλων, δεν δικαιούται να σιωπά» είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό πρόβλημα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε το ιστορικό προνόμιο να είναι η κυβέρνηση που συνέβαλε στη διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος και την ένταξη του Κυπριακού ελληνισμού στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά δε τη σημερινή του τοποθέτηση, τη χαρακτήρισε ειλικρινή και υπεύθυνη.

*Ρεσάλτο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το τσίρκο της Βουλής

του Θύμιου Παπανικολάου

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε χαρακτηρίσει το αστικό κοινοβούλιο «ορνιθώνα». Τότε βεβαίως τα κοκόρια είχαν και κάποια φτερά, σήμερα τα έχουν απολέσει παντελώς.

Τότε τα κακαρίσματα ξεκινούσαν από κάποια υπαρκτά προβλήματα. Σήμερα είναι απλώς κακαρίσματα πανομοιότυπα, που αποκρύπτουν όχι μόνο τα προβλήματα, όχι μόνο τη δραματική πολιτική ανέχεια, αλλά και την τραγική ομοιότητα των κοκόρων.

Σήμερα οι παλιάτσοι της Βουλής δίνουν θορυβώδεις κακόγουστες παραστάσεις για να ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ κάθε μεγάλο πρόβλημα, για να ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ τη μήτρα κάθε προβλήματος και κυρίως για να ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ τα ιδεολογικά και πολιτικά τους πρόσωπα, ώστε να μη φανεί ότι δεν είναι πολλά και διαφορετικά, αλλά είναι ΕΝΑ και ΤΑΥΤΟΣΗΜΟ.

Το προνομιούχο πεδίο για αυτό το θέατρο είναι η σκανδαλολογία. Έχει το πλεονέκτημα να επιλέγονται κάποιες εξωτερικές φουσκάλες σκανδάλων, και γύρω από τις «τρύπες» τους να παίζεται ένα άθλιο και κακόγουστο θέατρο αποπροσανατολισμού.

Σε αυτό το σκανδαλολογικό παιχνίδι αφανίζονται όλα τα πραγματικά προβλήματα και υποτάσσεται η κοινωνία στα γαργαλιστικά σενάρια του θεάματος.

Αφανίζονται όμως και τα πραγματικά σκάνδαλα (η φουσκάλα ενός σκανδάλου δεν είναι το σκάνδαλο) και κυρίως η καρκινογόνος εστία που τα γεννάει και τα γιγαντώνει.

Αφανίζονται οι πρωτογενείς πηγές των σκανδάλων (το οικονομικό κατεστημένο), καθώς και οι πολιτικοί εκφραστές αυτών των «ΠΗΓΩΝ», με τα δεκανίκια τους: της Ν.Δ.- του ΠΑΣΟΚ- του ΣΥΡΙΖΑ (τσόντα) και του ΛΑ.Ο.Σ (η άλλη τσόντα).

Τέλος αφανίζεται η ΚΟΙΝΗ πολιτική ταυτότητα των παλιάτσων της Βουλής και οι κοινές ευθύνες τους…

Αφανίζονται και τα πολιτικά παιχνίδια των «νταβάδων»: Ξένων και εγχώριων.

Έτσι οι «νταβάδες» οι «μήτρες» της παραγωγής και της διακίνησης των σκανδάλων ΟΧΙ μόνο μένουν στο απυρόβλητο, αλλά τα δικά τους σκάνδαλα τα διαστέλλουν σε επιλεκτική, καταναλωτική σκανδαλολογία και σε εμπορικό τηλεθέαμα ΚΑΙ χρησιμοποιούν αυτή την απάτη της σκάνδαλο-λαγνείας για τα ύπουλα και υπόγεια πολιτικά τους παιχνίδια.

Το τέχνασμα της σκανδαλολογία συνίσταται σε τούτο:

Από τον «ιστός της Αράχνης» των σκανδάλων αποκόβουν ένα νήμα και πάνω σε αυτό «σφάζονται» με κραυγές και με παραστάσεις μελοδραματικού κομπασμού και αφέλειας. Το «νήμα» φυσικά δεν είναι το ΣΚΑΝΔΑΛΟ, αλλά ο «Ιστός». Αυτός πάντα μένει στο σκοτάδι…

Ο κρίκος μιας αλυσίδας δεν είναι η αλυσίδα. Όταν περιορίζεσαι σε ένα κρίκο του σκανδάλου ΤΟΤΕ είσαι απατεώνας, ακριβώς γιατί αποκρύβεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την αλυσίδα: Το ΚΥΚΛΩΜΑ των σκανδάλων και τις ρίζες αυτού του κυκλώματος.

Πάνω σε «κρίκους», επιλεγμένα «σπασμένους», οργιάζουν οι σκυλοκαβγάδες του τσίρκου της Βουλής.

Και οι «νταβάδες» είναι αυτοί που επιλέγουν τους κρίκους για να παίξουν τα πολιτικά τους πιόνια.

Έτσι εμφάνισαν τον Παυλίδη σαν την κορωνίδα των πολιτικών εξελίξεων. Μια «φουσκάλα» σκανδάλου έγινε το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων!!!

Και συνδέθηκε η παραπομπή με την προσφυγή στις κάλπες!!!

Με μια ΑΠΑΤΗ επιχειρούν να ανανεώσουν (αναπαλαιώσουν) την απάτη: Γιατί οι εκλογές χωρίς ΠΟΛΙΤΙΚΗ, χωρίς κοινωνικές και πολιτικές στρατηγικές στηριγμένες στην κοινωνία και την οργάνωσή της είναι ΑΠΑΤΗ.



Είναι επίσης απάτη να μιλάνε για την εξωτερική φουσκάλα και να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που αποτυπώνεται σε αυτή τη «φουσκάλα».Μια πολιτική ΚΟΙΝΗ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γιατί από κοινού ψήφισαν το 2001 την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αυτή η ΚΟΙΝΗ πολιτική οδήγησε:



πρώτον, ενώ μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία (1991 - 1999) οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές για τις λεγόμενες άγονες γραμμές ήταν 26 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο από την απελευθέρωση, το 2003, το ποσό αυτό έφτασε στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή για μία και μόνο χρονιά οι εφοπλιστές επιδοτήθηκαν με τόσα χρήματα όσα τους είχαν διατεθεί προηγουμένως για μια ολόκληρη δεκαετία (!),

δεύτερον, στον ένα χρόνο από την απελευθέρωση, οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές από 12 εκατ. ευρώ το 2002 εκτινάχτηκαν στα 25 εκατ. ευρώ το 2003 (αύξηση 110%),

τρίτον, οι τιμές των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από το 2001 μέχρι το 2008 εκτοξεύτηκαν μέχρι και 400% (!),

τέταρτον, από το 2000 μέχρι το 2008, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να ενισχύσουν τα ταμεία των εφοπλιστών με επιδοτήσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ.

*

Τα στοιχεία αυτά είναι που συνθέτουν την ουσιαστική πλευρά του σκανδάλου που αναδύεται πίσω από τη λεγόμενη υπόθεση Παυλίδη. Ενός σκανδάλου που περιλαμβάνει σάπια πλοία, «κυκλώματα», και «καρτέλ» κερδοσκοπικής αδηφαγίας κ.,λπ.

ΟΛΑ αυτά οι παλιάτσοι του πολιτικού τσίρκου τα παρασιώπησαν και τα έπνιξαν. Το ίδιο και τα ΜΜΕ, οι ύαινες της «κάθαρσης» και της «εξυγίανσης».

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ συνειδητή και κοκορομαχίες αποπροσανατολισμού…