Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Μπορίσοφ - Παπανδρέου - Τα χρωστούμενα και οι λιγνίτες της Δράμας


Η φωτογραφία από τη Δράμα, από έναν τοίχο.


ΛΕΤΕ Ο ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να λύσει τα αγροτικά μπλόκα που θα κλείσουν τα σύνορα της χώρας του από μέσα; Θα έχει πλάκα να το δούμε κι αυτό στο σημείο που φτάσαμε.

● Γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τους 20.000 αγρότες καπνοκαλλιεργητές στη Βουλγαρία, ετοιμάζονται να πάρουν τα τρακτέρ τους και να κάνουν τις δικές τους καταλήψεις στα σύνορα με την Ελλάδα αλλά και με τη Ρουμανία. Τα μπλόκα ανήγγειλε από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής η βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Κορνηλία Νίνοβα, και πρώην υπεύθυνη για τον κλάδο στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η διαμαρτυρία γίνεται για την περικοπή των επιδοτήσεων που θα πλήξει τους Βούλγαρους καπνοκαλλιεργητές, οι οποίοι προφανώς ετοιμάζονται να γευτούν κι αυτοί την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο που κυβερνούν και διατάσσουν οι Βρυξέλλες. Προς το παρόν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αρκέστηκε να καταγγείλει τους σοσιαλιστές για υποκίνηση διαμαρτυριών στον κλάδο του καπνού!

● ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός το...
ξεκαθάρισε την Πέμπτη από το Νταβός. «Δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα οι αγρότες. Δεν θα δοθούν άλλες επιδοτήσεις μόνο και μόνο για να φύγουν τα τρακτέρ». Περισσότερο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Και για να λέμε κάποτε και την μαύρη αλήθεια, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

● Έτσι και πει να δώσει τώρα η κυβέρνηση στους αγρότες, τότε είναι που θα βγουν το άλλο πρωί και άλλοι να ζητήσουν κι άλλα. Εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ήδη οι Εφοριακοί διαμαρτύρονται για τις περικοπές που τους γίνονται. Και όπου νάναι, θα δούμε κι εκείνους τους μισθούς των 2.000 ευρώ να παγώνουν! Το 2010 θα είναι μάλλον ο πιο παγωμένος χρόνος για τους μισθούς!

● Η Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, αποφάσισε το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 200 δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το Δημόσιο. Η κατάργηση ή συγχώνευση των συγκεκριμένων οργανισμών εντάσσεται στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

● Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή αποφάσισε την ενοποίηση της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών που εμπλέκονται με αυτήν, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις σκανδαλώδους διαχείρισης, αλλά και να γίνει ορθολογικότερη για το Δημόσιο η διαχείρισή της. Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα σχηματίσει φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας στον οποίο θα ανατεθεί αρχικά η καταγραφή και σε δεύτερο στάδιο η διαχείρισή της.

● ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν είναι αυτό που κυνηγάει τους εργοδότες να πληρώνουν κανονικά το ΙΚΑ τους, τους επαγγελματίες να πληρώνουν το ΤΕΒΕ τους; Κι αν δεν τα πληρώσεις αλλοίμονό σου. Εντούτοις, όπως είχαμε γράψει και προ ημερών, με δήλωση του υπ. Εργασίας Γ. Λοβέρδου, το ίδιο το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης, το κράτος χρωστά στον ΟΑΕΔ και στον ΟΕΚ 11 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των ιδιωτών ανέρχονται στα 4,7 δισ. ευρώ.

● Σκεφτείτε τώρα, τι διαφυγόντα κέρδη υπάρχουν από τη μαύρη και την ανασφάλιστη εργασία! Μπορεί να τα καταδικάζουμε αυτά, αλλά ο εργασιακός μεσαίωνας δεν παύει να υφίσταται. Και δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Η Βασιλική Τσούνη είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Αττικής και έκανε τις δικές της καταγγελίες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

● Κατήγγειλε ότι, κάποιος υπουργός και κάποιοι βουλευτές (δεν τους κατονομάζει ούτε σε ποιους πολιτικούς χώρους ανήκουν), απασχολούν στα σπίτια τους ανασφάλιστες καθαρίστριες και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα προσκομίσει στη Βουλή και τα σχετικά στοιχεία.

● Η ίδια υπενθύμισε ότι βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα στοιχεία για τις εργολαβίες καθαρισμού στον «Ευαγγελισμό», στο «Δαφνί» και στους ΗΣΑΠ, ενώ επιπροσθέτως γνωστοποίησε ότι στην οδό Πειραιώς λειτουργεί εταιρεία με κύρια ασχολία τον καθαρισμό σκαλών, η οποία κακοποιεί το προσωπικό της!

● Αν και ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετικός νόμος, ο οποίος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, ο κ. Παναγόπουλος αντέτεινε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Εργασίας δεν παρέχει καμία μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες στις εργολαβίες τόσο του δημόσιου όσου και του ιδιωτικού τομέα.
● Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μέμφθηκε την Εκκλησία με αφορμή την υπόθεση μιας εργαζομένης στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, η οποία απολύθηκε αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια λοχείας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι όταν η Επιθεώρηση Εργασίας έσπευσε προκειμένου να κάνει έλεγχο, δεν της επετράπη «λες και υπάρχει άβατο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι λιγνίτες της Δράμας
● ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ, η υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, δίνει τη δική της εκδοχή για την εκμετάλλευση ή όχι των λιγνιτών. Χωρίς ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επ’ αυτού του θέματος που απασχολεί τη Δράμα, ή δεν έχει μελετήσει το ζήτημα, ή δεν θέλει να ασχοληθεί με «καυτές πατάτες», ή προσπαθεί να το τρενάρει και να μας το φέρει μαλακά.

● Λέει στο τέλος της επιστολής της η υπ. Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη: [Τέλος, με βάση το ανωτέρω πλαίσιο πολιτικής, το υπουργείο εξετάζει όλες τις διαστάσεις της αξιοποίησης του λιγνίτη στη χώρα μας, συνεκτιμώντας προσεκτικά όλες τις παραμέτρους καθώς και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο.]

● Κι ύστερα μιλάμε για περιβαλλοντική πολιτική. Πώς; Μ’ αυτόν τον τρόπο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την απελευθέρωση των λιγνιτών κοιτασμάτων, ώστε με διαγωνισμούς να μπορέσουν να τους αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείας για να προχωρήσουν στην εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους. Όταν λέμε «πράσινη» πολιτική τι εννοούμε άραγε κα Μπιρμπίλη; Το πράσινο του ΠΑΣΟΚ και το μαύρο από το κάψιμο των λιγνιτών; Είστε διατεθειμένοι να έρθετε σε ρήξεις; Αν όχι, πείτε το να το ξέρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: