Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Συστράτευση και ενότητα ζήτησε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

Πώς περάσαμε από τις επεισοδιακές εκλογές προέδρων Δημοκρατίας, σε ομόφωνη για το πρόσωπο- όχι για το θεσμό- επανεκλογή του κ. Παπούλια
Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλα πέντε χρόνια επανεξελέγη με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών" ο Κάρολος Παπούλιας, από την Ολομέλεια της βουλής και με ονομαστική ψηφοφορία. 
Υπέρ της επανεκλογής του έχουν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απουσίαζαν και δύο βουλευτές του ΚΚΕ. 
Να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις και να βελτιώσουμε τους θεσμούς, για να ξεπεράσουμε την κρίση, ζήτησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να ανοίξει καλύτερους δρόμους. 
Πρέπει όλοι να στρατευτούμε για μία ιστορική μετάβαση. 
Και στην αντίπερα όχθη να βρεθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι».
Ο Κάρολος Παπούλιας, του οποίου η δημοφιλία ξεπερνά τη δημοφιλία του ίδιου του θεσμού, ορκίζεται για τη νέα θητεία στις 12 Μαρτίου.


Ο κ. Παπούλιας, εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας το ...
...Δεκέμβριο του 2004, μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» είχαν δηλώσει οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο τρίτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Οικουμενικής, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών.
Δεν ήταν όμως πάντα τόσο αυτονόητα «ειρηνική» η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς στο παρελθόν έχουν δοθεί σκληρές μάχες στη Βουλή. Ανατρέχοντας ιστορικά από τη Μεταπολίτευση και μετά, στις εκλογικές μάχες για την προεδρία της Δημοκρατίας και στα πρόσωπα των εκλεγέντων προέδρων , σύμφωνα με τα στοιχεία της «Βικιπαίδεια», προκύπτουν τα εξής:
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ακαδημαϊκός και συγγραφέας και πρώτος βουλευτής Επικρατείας στις πρώτες νόμιμες εκλογές, εκλέχτηκε πρώτος (προσωρινός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση, με 206 ψήφους. Η προεδρική του θητεία διήρκεσε ως τις 19 Ιουνίου 1975.
Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, νομικός, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ποιητής και πολιτικός, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία με 210  ψήφους της ΝΔ σε σύνολο 295 ψηφισάντων, αλλά και «διαρροές» πέντε ψήφων από το ίδιο το κόμμα που τον πρότεινε. Τότε η ψηφοφορία ήταν μυστική και όχι ονομαστική. Μοναδικός αντίπαλος ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν «λευκό».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο μόνο Έλληνας πρωθυπουργός που εξελέγη και πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα για δύο θητείες. Πρωτοεκλέχτηκε με τις ψήφους της ΝΔ στα μέσα του 1980, θέση την οποία υπηρέτησε έως το 1985. Παραιτήθηκε πριν τη λήξη της θητείας του, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δε θα υποστήριζε την επανεκλογή του, αλλά θα πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 1990 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος από την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υπηρέτησε μέχρι το 1995, όταν τον διαδέχθηκε στην Προεδρία ο Κωστής Στεφανόπουλος.
Μετά την πρώτη θητεία του Κ. Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος Δημοκρατίας για την περίοδο 1985-1990 εκλέχτηκε με πρόταση του ΠΑΣΟΚ  και την ψήφο των κομμάτων της Αριστεράς, ο ανώτατος δικαστικός  Χρήστος Σαρτζετάκης . Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά». Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία, ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ακολούθησε η δεύτερη εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Ιωάννης Αλευράς  προτάθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά έλαβε 125 ψήφους έναντι των 153 του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το 1995, το μικρό κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης» πρότεινε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον πολιτικό Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στην ...τρίτη ψηφοφορία, με 181 μόνο ψήφους. Επανεκλέχτηκε  πανηγυρικά σε δεύτερη συνεχόμενη θητεία από το 1995 έως το 2005-οπότε και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας- χάρη στη νέα αίγλη που έδωσε στο θεσμό του Προέδρου και στην πολύ μεγάλη δημοτικότητά του, μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: