Το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα έχει αφεθεί να λειτουργεί έτσι, ώστε ευκολότερα χρεοκοπεί μια χώρα παρά μια τράπεζα.
Οι τελευταίες είναι πάντα «πολύ μεγάλες» για να κλείσουν και οι φορολογούμενοι πρέπει να τις συνδράμουν.
Η Ευρωζώνη από την άλλη, ως προϊόν της πολιτικής βούλησης δεκαέξι χωρών, μπορεί να καταρρεύσει, διότι η Ελλάδα έχει μεγάλα χρέη.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι η «βούληση» είναι σχήμα λόγου και η πολιτική έχει περιοριστεί σε εθνικό επίπεδο, ενώ το χρηματιστηριακό κεφάλαιο αλωνίζει σε διεθνές.Ετσι οι λαοί βρίσκονται και κλαμένοι και δαρμένοι.
Ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να στηρίξουν με τα χρήματα των φορολογουμένων τις τράπεζες, οι τράπεζες και τα διάφορα funds μπορούν να γονατίσουν χώρες, έστω κι αν αυτές έχουν...
...τα χάλια της Ελλάδος.
Αυτή η ανισορροπία πολιτικής και οικονομίας μπορεί να θεωρητικοποιείται από διάφορους ακραίους που λένε «αφήστε τις αγορές να ρυθμιστούν μόνες τους και αυτές θα σας ρυθμίσουν όπως πρέπει», στηρίζεται όμως στην πράξη από τους αντιπάλους των.
Μπορεί ο κ. Παπουτσής να μην κατάλαβε τι εννοούσε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν κυβερνάται από τον Τρισέ και τον Αλμούνια», αλλά αυτό ακριβώς είναι η ρίζα του προβλήματος.
Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να ορθώσει το ανάστημά της στους κερδοσκόπους και η Ευρώπη πολύ σκόρπια. Το γεγονός ότι δεν προχώρησε η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και σε δημοσιονομικό επίπεδο σημαίνει ότι οι αγέλες των κερδοσκόπων μπορούν να ξεκληρίσουν το κοπάδι, ξεκινώντας από το πιο αδύναμο μέλος.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, προοδευτική πολιτική θεωρείται να ξοδεύεις δημόσιο χρήμα και να πουλάς παχιά λόγια περί εθνικής στρατηγικής.
Αυτή η τακτική είναι ο καλύτερος φίλος όσων βγάζουν λεφτά από τις τρύπες του παγκόσμιου συστήματος. Ενώ απαιτείται πολιτική απάντηση στην εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος, δηλαδή ρύθμιση των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, διάφοροι εθνικοφανφαρόνοι της Γηραιάς Ηπείρου φρενάρουν την ευρωπαϊκή εμβάθυνση.
Οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι και πίνουν στην υγειά τους και οι λαοί πληρώνουν τον λογαριασμό.
Tου Πασχου Μανδραβελη
pmandravelis@kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου