Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ακύρωση του διορισμού του Αλέξανδρου Παπαρσένου...

Η επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:

Προς: 
κ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ
Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης του Αλέξανδρου Παπαρσένου στη θέση του Προέδρου της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.
Σας επισημαίνουμε πως την επιστολή που κρατάτε στα χέρια σας την υπογράφουν 27 σε σύνολο 37 εργαζομένων.
Όπως γνωρίζετε ο κ. Παραρσένος διετέλεσε επί πέντε έτη (2003-2008) Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας και συνεπώς έχει δώσει δείγμα γραφής και των ιδεών του σχετικά με το αντικείμενο εργασιών του Ταμείου, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων του σε θέματα διαχείρισης διοικητικών θεμάτων.
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι... στο θέμα της στόχευσης του Ταμείου κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Ταμείο Εγγυοδοσίας χαρακτηριζόταν από γενικευμένη γραφειοκρατία, αντιπαραγωγικότητα, έλλειψη προγράμματος εργασιών, συγκεντρωτισμό και ευνοιοκρατία προς μια πολύ μικρή μερίδα στελεχών της Εταιρείας μας.
Λάβετε υπόψη σας πως οι συγκεκριμένες ιδιότητες του κ. Παπαρσένου είχαν άμεσο αντίκτυπο και στα αποτελέσματα της εταιρείας.
Έως το 2008 που απομακρύνθηκε από τη θέση του, η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ήταν ένας άγνωστος φορέας στη επιχειρηματική κοινότητα, ενώ είχε παράσχει τις εγγυήσεις της σε λιγότερα από 3.687 αιτήματα δανείων επιχειρήσεων, με σύνολο εκταμιευμένων δανείων 266 εκατομμύρια.
Σήμερα, σε λιγότερο από 16 μήνες από την αποχώρηση του, στα προγράμματα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ έχουν ενταχθεί πάνω από 60.000 επιχειρήσεις με σύνολο εκταμιευμένων δανείων άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων.
Σας διευκρινίζουμε πως για τη διαφορά αυτή, δεν ευθύνεται η οικονομική κρίση, μιας που η Ελληνική μικρή επιχείρηση ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα...
προγράμματα της εταιρείας κατά το διάστημα 2004-2008, τα οποία ήταν δικής του έμπνευσης, κρίνονταν ως αδιάφορα και σε πολλές περιπτώσεις ευνοϊκά για τις Τράπεζες και όχι για τις μικρές επιχειρήσεις.
Κι αυτό διότι παρότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ εγγυόταν για τα δάνεια αυτά, επέτρεπε παράλληλα στις Τράπεζες να παίρνουν επιπλέον εξασφαλίσεις, ενώ προέβλεπε σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου την άσκηση ένστασης διζήσεως, κάτι που σήμαινε ότι τελικά ο επιχειρηματίας με τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία κάλυπτε το χρέος του προς την Τράπεζα.
Αυτά ήταν τα προγράμματα επινόησης του κ. Παπαρσένου που «έτρεχε» η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ κατά το διάστημα 2004-2008.
Θεωρούμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου στη θέση αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή, η οποία φέρνει την Εταιρεία πολλά χρόνια πίσω σε ότι αφορά πρωτίστως τη δυναμική λειτουργία της ως τον κύριο φορέα στήριξης των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας, καθώς εναντιώνεται και στο πνεύμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πως λοιπόν θα γίνει αυτή η ευρεία αλλαγή και μεταρρύθμιση από τη στιγμή που επιλέχθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος αποδεδειγμένα απέδωσε χαμηλότερα των περιστάσεων για ένα διάστημα πέντε ετών;
Η τοποθέτηση ωστόσο αυτή μας προβλημάτισε πολύ, καθώς μας ξύπνησε μνήμες από το κοντινό διοικητικό παρελθόν του κυρίου Παπαρσένου.
Πρέπει να σας γνωστοποιήσουμε πως ως Γενικός Διευθυντής επί πέντε χρόνια επεδείκνυε καθημερινά πνεύμα αλαζονείας, υπεροψίας και μείωσης όλων των υφισταμένων, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούσε μειωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
Ουδέποτε συνεργάστηκε ειλικρινώς με κανέναν συνάδελφο, πλέον μιας μικρής ευνοούμενης ομάδας 2-3 ατόμων.
Για όλους τους υπόλοιπους είχε μόνο ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια που συχνά έπαιρναν τη μορφή της δημόσιας προσβολής με λόγια που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στην παρούσα επιστολή.
Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μήνυμα στροφής της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, σε μια κατεύθυνση σκλήρυνσης των δεδομένων ένταξης τους στα προγράμματα της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα είναι σήμα υπέρ των τραπεζών για τους λόγους που σας παραθέσαμε.
Για εμάς ωστόσο, που αποτελούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί προσβολή η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος δεν μας έβλαψε μόνο επαγγελματικά, αλλά κυρίως θίγει τα δικαιώματα μας ως εργαζομένων και ως ανθρώπων.
Κυρία Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε άμεσα το θέμα της τοποθέτησης αυτής και την ακύρωση του διορισμού του Αλέξανδρου Παπαρσένου ως Προέδρου του Δ.Σ. της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Με τον τρόπο αυτό θα ωφελήσετε πρωτίστως τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα δείξετε και την κατανόηση σας στα ζητήματα που σας θέτουμε, άλλως δεν θα έχουμε άλλο μέσο παρά τον αγώνα για την αξιοπρέπεια μας.
Είμαστε στη διάθεση σας και αναμένουμε την απάντηση σας προς το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Με εκτίμηση,
Οι εργαζόμενοι της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ

Οι συγκρίσεις είναι τραγικές.
Δικαίωμα της κυρίας υπουργού να στηρίξει όποιον θέλει.
Σε ένα χρόνο θα δει και η ίδια τα αποτελέσματα της επιλογής της.
Η οικονομική συγκυρία κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη η κυρία υπουργός να αναθεωρήσει την επιλογή της.
Εμείς τα γράψαμε πολύ πριν την επιστολή των εργαζομένων, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: