Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αυστηρή η Ε.Ε., Χλιαρές οι αγορές


Η εικόνα η οποία υπάρχει απ’όσα λέει η Ε.Ε. στην Ελληνική Κυβέρνηση, δίνουν την αίσθηση  ότι κατάλαβαν να έχει γίνει μισό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Θεωρούν ότι απαιτούνται πολλά ακόμη βήματα, με κυριότερο την υλοποίηση των εξαγγελιών.
 
Θεωρούν ακόμα ότι τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή αφού όλα μαζί, και αν πετύχουν, δεν υπερβαίνουν σε εξοικονόμηση τα 5 δις. Ευρώ.   
Το έλλειμμα όπως είναι γνωστό, πλησιάζει τα 30 δις ευρώ. 
Η σημαντικότερη επισήμανση της Ε.Ε. είναι ο συνεχής αυστηρός και στενός έλεγχος τον οποίο προτίθεται να επιβάλλει, εάν θέλει η κυβέρνηση να...
...έχει την υποστήριξή της.
Η αποθεματοποίηση του 10% των κρατικών δαπανών που «συνιστάται» στην Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να αποθεματοποιείται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα επιτηρούν με φυσική παρουσία την εξέλιξη του όλου προγράμματος. 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών της Ελλάδας»
Με αυτό τον τίτλο για παράδειγμα αναλύει την επιστολή της Ε.Ε. η ηλεκτρονική σελίδα του Γερμανικού Spiegel.  Η μείωση κατά περίπου 40 μονάδες των spread, εφόσον διατηρηθεί, θεωρείται ως θετική αλλά χλιαρή υποδοχή, ενώ αρνητική εντύπωση δημιούργησε η μέχρι τώρα πτώση του Χ.Α.Α.    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει τα μέτρα αυτά να έχουν εξειδικευτεί και μαζί με το φορολογικό Νομοσχέδιο, ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση να έχει ψηφιστεί!    Πράγμα που σημαίνει ότι τις επόμενες 6 εβδομάδες μέχρι τα μέσα Μαρτίου στη βουλή θα περάσει το φορολογικό Νομοσχέδιο το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο,  αλλά και διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να εφαρμοσθούν τα μέτρα.
Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει κουβέντα και φαίνεται ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, είναι απαραίτητες διότι από εκεί μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ώστε να αναπληρωθεί εν μέρει η τεράστια απώλεια που αναμένεται.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τελευταίες απελευθερώσεις αγορών που έγιναν στην Ελλάδα, ανάγονται στην περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη και αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών που έγινε το 2001 από το Υπουργείο Μεταφορών και απέφερε πάνω από 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.   Ακόμη το 2003, οπότε νομοθετήθηκε η δημιουργία Ιδιωτικών ΚΤΕΟ που κρίθηκε ως μια μεσαίου μεγέθους διαρθρωτική αλλαγή, που κατάφερε όμως αποφασιστικό πλήγμα στην εκτεταμένη διαφθορά που υπήρχε στο χώρο με την ίδρυση έκτοτε 100 Ιδιωτικών σταθμών ΚΤΕΟ σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: