Αγωνία για τη ρευστότητα στις τράπεζες
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται ότι δημιουργείται στον τραπεζικό τομέα όσον αφορά τη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση όχι απλά της Οικονομίας, αλλά και των ίδιων των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες στις 3 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και τραπεζιτών.
Η σύσκεψη διήρκεσε μιάμιση ώρα και κατά τις πληροφορίες μας από πλευράς κυβέρνησης παρίσταντο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τους τραπεζίτες εκπροσώπησαν οι κ.κ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Πανταλάκης, διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και Κλέων Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η εσπευσμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού στους τραπεζίτες που θεωρούνται τέκνα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ λόγω της προηγούμενης θητείας τους...
στην Εθνική Τράπεζα -όσον αφορά την τριάδα Ράπανου – Ταμβακάκη – Πανταλάκη- και γνωρίζουν πολύ καλά τα του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης που διαμορφώνεται για τις τράπεζες με το θέμα της ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Πρόκειται για συναντήσεις ενδεικτικές της συνεργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση στο μέτωπο της Οικονομίας και που πολλοί επιχειρηματικοί παράγοντες κρίνουν πως θα πρέπει να διευρυνθούν και σε θεσμικά όργανα και σε επιχειρηματίες που έχουν να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.
Στη χθεσινή εσπευσμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες διατυπώθηκε η αγωνία του τραπεζικού τομέα για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη ρευστότητα, συνεπεία της εκτόξευσης των spreads δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός έλαβε αναλυτική ενημέρωση για το πώς επηρεάζεται η ρευστότητα στην αγορά και το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην φτάσουμε σε κρίση του τραπεζικού τομέα που θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμη και τη βιωσιμότητα κάποιας τράπεζας.
Όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως το Capital.gr και το Κεφάλαιο, το πρόβλημα της ρευστότητας έχει αναχθεί στο υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο εξωτερικό (όπου οι τράπεζες δημιούργησαν την κρίση η οποία στη συνέχεια έπληξε τα κράτη) υφίστανται, απειλητικά πλέον, τις συνέπειες των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας και της εκτόξευσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Λόγω του ακριβού κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, οι τράπεζες βρίσκονται σε αδυναμία να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσουν όχι απλά την πιστωτική επέκταση, αλλά και τις δικές τους ανάγκες αναχρηματοδότησης.
Μόνο μέχρι τον Ιούνιο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ανάγκες ρευστότητας που θα πρέπει να καλύψουν 25 δισ. ευρώ από λήξεις δανεισμού φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, ενώ στα 12 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αποπληρωμές δικών τους ομολόγων.
Σημειώνεται ότι μόνο από την αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου το τελευταίο διάστημα, μόνο για τα τραπεζικά ομόλογα υπάρχει επιπλέον κόστος αποπληρωμής που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, απαγορευτικές για τις τράπεζες είναι οι νέες τιτλοποιήσεις, ενώ ανησυχία επικρατεί και για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις που πλήττονται από πρόσφατα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση απειλεί πλέον τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και την ίδια την πιστωτική επέκταση, η οποία αναμένεται μηδενική ή ακόμα και αρνητική για το α΄ τρίμηνο του έτους.
Διαβάστε και την προηγούμενη ανάρτηση μας:
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην οικονομία μας, "μπαίνουν" στο παιγνίδι και οι Τράπεζες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου