Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τι κρύβει η διπλή «θηλιά» κερδοσκόπων στην Ελλάδα

Με ένα ιδιότυπο «μπλόκο» στο δανεισμό της Ελλάδας, αλλά και με καταιγιστικά πυρά στο ΧΑ απαντούν οι διεθνείς κερδοσκόποι στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας, Κομισιόν και ΕΚΤ να δώσουν τέλος στην «ελληνική κρίση», που απειλεί να κλονίσει τα ίδια τα θεμέλια του οικοδομήματος του ευρώ.
Οι κερδοσκόποι επιμένουν να κρατούν σφιχτή τη «διπλή θηλιά» στις ελληνικές αγορές:
-         Όπως σημείωνε το Bloomberg, ακόμη και το «σκληρό» πακέτο Παπανδρέου για τη μείωση του ελλείμματος άφησε ασυγκίνητους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι επιμένουν να κρατούν την απόδοση των ελληνικών διετών τίτλων στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
-         Με την απόδοση των ελληνικών τίτλων «καρφωμένη» στο εξωφρενικό ποσοστό του 6,4%, σχεδόν 5,5 μονάδες πάνω την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών, γίνεται προφανές ότι στόχος των κερδοσκόπων είναι ....
...να κλείσουν κάθε παράθυρο της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση με ομόλογα έστω και της μικρότερης δυνατής διάρκειας.
-         Όπως διαμορφώνεται το spread σήμερα, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προσφέρει ένα καλό «πριμ» απόδοσης στους επενδυτές για να αγοράσουν διετή ομόλογα, μια ενδεχόμενη δημοπρασία διετών τίτλων θα έφερνε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στη δυσάρεστη θέση να διαθέτει τίτλους δύο ετών με απόδοση κοντά στο 7%, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο ότι και με τέτοια απόδοση θα κατάφερνε να προσελκύσει επενδυτές για επαρκή κάλυψη της έκδοσης!
-         Το «σφυροκόπημα» στους τίτλους κοντινής διάρκειας φέρνει στα όρια της ασφυξίας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα χρειασθεί πολύ σύντομα (μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ)  να προσφύγουν στην αγορά για να καλύψουν λήξεις τίτλων ύψους 3 δις. ευρώ. Καθώς η νέα «βάση» για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχει ήδη διαμορφωθεί στο 2,2% και μπορεί να ανεβεί ακόμη παραπάνω προσεχώς, ενώ στη διετία η απόδοση των κρατικών τίτλων εκτοξεύεται στο 6,4%, είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα για το δανεισμό τους, χωρίς να είναι βέβαιο μάλιστα ότι θα καταφέρουν να βρουν χρηματοδότηση.
-         Με αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου τυχαία η νέα χθεσινή «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, που έφερε το δείκτη 3,3% χαμηλότερα, σε ένα περιβάλλον έντονης απαισιοδοξίας για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. «Η σημερινή χρηματοδοτική ασφυξία για το Δημόσιο και τις τράπεζες δεν μπορεί να παρατεθεί ούτε ένα μήνα παραπάνω, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για ανεπανόρθωτο κλονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τόνιζαν χθες τραπεζικά στελέχη.
Η αποτυχημένη γερμανική συνταγή…
Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει, ότι η γερμανική συνταγή για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης κινδυνεύει να αποδειχθεί «τοξική» στις συνθήκες της κρίσης που διέρχονται οι αγορές:
1.      Η χθεσινή εικόνα των αγορών είναι απολύτως ενδεικτική της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Σίτι να αποσπάσει τη… μαγική φράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή μια ρητή «εγγύηση» για τα ομόλογα του Νότου της Ευρωζώνης, που όμως οι «σκληροί» τραπεζίτες της ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση διστάζουν ως τώρα να προσφέρουν.
2.     Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η κερδοσκοπική «πολιορκία» των «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) δεν μπορεί πλέον να λυθεί με τη γνωστή γερμανική συνταγή, που επιβάλει σε κάθε χώρα να αντιμετωπίζει χωρίς βοήθεια τα χρέη της. Οι Γερμανοί και η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιμένουν πεισματικά στην ανάγκη δραματικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά αυτά τα μέτρα έχουν πάψει προ πολλού να πείθουν τους κερδοσκόπους, όσο αυστηρά και αν είναι, όσο και αν η ΕΚΤ και η Κομισιόν διαβεβαιώνουν ότι θα εφαρμοσθούν με επιτυχία.
3.     Από τον περασμένο Νοέμβριο, τονίζουν τραπεζικά στελέχη έχουν αλλάξει πολλά και πλέον είναι απολύτως ανεπαρκείς οποιεσδήποτε δημοσιονομικές παρεμβάσεις για να πεισθούν οι αγορές για να συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα των περιφερειακών χωρών. Η ΕΚΤ προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη ρευστότητα που προσφέρει και οι επενδυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα «στερέψει η λίμνη» από την οποία αντλούσε χρηματοδότηση το Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα. Την ίδια ώρα, η επιμονή της ΕΚΤ, ότι από το 2011 δεν θα γίνονται δεκτά για αναχρηματοδότηση ομόλογα χωρίς έστω και μία αξιολόγηση «Α» από τους τρεις οίκους αξιολογήσεων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όλοι οι αγοραστές ελληνικών τίτλων να μείνουν πολύ σύντομα χωρίς δυνατότητα άντλησης ρευστότητας με εγγύηση αυτά τα χρεόγραφα.
4.     Μπροστά σε αυτές τις πιθανές παγίδες, οι κερδοσκόποι της αγοράς, που ήδη «καεί» πολλαπλά στη διάρκεια της κρίσης από δυσάρεστες εκπλήξεις με «τοξικά» προϊόντα, χρεοκοπίες και υποβαθμίσεις αξιολογήσεων, αδιαφορούν παγερά για οποιαδήποτε μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση και επιμένουν να αποσπάσουν μια γερμανική εγγύηση για τους ελληνικούς τίτλους. 
«Όσο παραμένει απειλητικός ο κίνδυνος να σταματήσουν οι ροές ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, ή να μείνουν τα ελληνικά ομόλογα εκτός αποδεκτών τίτλων για αναχρηματοδότηση, η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότες, ακόμη και αν αύριο ανακοινωθεί η μαζική απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν έδειξε χθες να αναγνωρίζει ότι η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης: όταν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας ευθέως χρηματοδοτούν το δανεισμό των κυβερνήσεών τους, πολεμώντας την υπερχρέωση με το… αρχαίο φάρμακο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ φαίνεται επικίνδυνα «φάλτση», όσο επιμένει να ζητάει τη λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης μόνο με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.
Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος πολλών χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται πλέον σε τέτοια επίπεδα, που θα πρέπει στην πραγματικότητα αρκετοί λαοί να υποστούν δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου για πολλά χρόνια, για να πετύχουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά αυτό θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση μακράς διαρκείας, με αβέβαιη έκβαση
Όσο οι Γερμανοί τραπεζίτες αρνούνται να ακολουθήσουν το δρόμο των Αμερικανών και Βρετανών συναδέλφων τους και να πλημμυρίσουν τις αγορές με ευρώ, για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, τόσο οι αγορές θα εκδηλώνουν δυσπιστία έναντι των δυνατοτήτων όλο και περισσότερων χωρών να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απηχώντας τη γερμανική «ορθοδοξία»,  επέμεινε χθες σε παραδοσιακές συνταγές:
εξύμνησε το ΠΣΑ της Ελλάδας και προσπάθησε να πείσει για τη δυνατότητα της χώρας να βγει μόνη από τη δημοσιονομική στενωπό, χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στην αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ. 
Δυστυχώς, τίποτε από όσα είπε ο κ. Τρισέ δεν έπεισε και το ευρώ συνέχισε να υποχωρεί, την ώρα που μιλούσε, σε μια ακόμη ένδειξη, ότι η αγορά έχει πάψει να πείθεται από τη γερμανική συνταγή.
Η Γερμανία, τονίζουν αναλυτές, δέχθηκε να δημιουργηθεί το ευρώ προς χάρη της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης, αλλά και για να αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο διεθνούς επιρροής, ένα νόμισμα που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ευθέως το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, ή και να χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές επί των βασικών εμπορευμάτων. 
 Όμως, αν η γερμανική ηγεσία και η ΕΚΤ δεν προσαρμοσθούν στις σημερινές ακραίες συνθήκες κρίσης, ίσως δεν αργήσουν να δικαιώσουν τους αγγλοσάξονες που εξαρχής έλεγαν ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης θα κλονισθεί, υπό την πίεση των ίδιων του των αντιφάσεων: χωρίς πολιτική αλληλεγγύη, μια νομισματική ενοποίηση είναι αδύνατο να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα…
Σοφοκλέους 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: