Εν όψει ενός εξαιρετικά κρίσιμου Φεβρουαρίου βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας, με την Κομισιόν να είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη τις συστάσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Υπό τις πιέσεις Βρυξελλών και αγορών για την άμεση λήψη μέτρων, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τρίτη τον περίφημο φόρο για τη στήριξη του ασφαλιστικού, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν και οι ανακοινώσεις των βασικών θέσεων της κυβέρνησης για της φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις 11 Φεβρουαρίου συνέρχεται στις ...
Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής με θέμα την οικονομική κατάσταση της ΕΕ. Σε αυτό το κλίμα θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για την υλοποίηση σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ.
Στις 16 Φεβρουαρίου, και αφού θα έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του κολεγίου των επιτρόπων, το ΠΣΑ θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του ECOFIN. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα επικυρώσει ακόμη την υπαγωγή της Ελλάδας στην πιο αυστηρή επιτήρηση του άρθρου 104/9 και θα σημάνει την αρχή της νέας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας με την τοποθέτηση και κοινοτικού τοποτηρητή.
Η επόμενη κρίσιμη δοκιμασία γα το δανεισμό είναι στις 22 Φεβρουαρίου, όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει 3 - 5δις.
Αμέσως μετά το ECOFIN, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει περιοδεία σε ΗΠΑ όπου και θα συναντηθεί με υποψήφιους αγοραστές ελληνικού χρέους.
Η επίσημη έγκριση του ΠΣΑ στις αρχές Μαρτίου θα ρίξει θεωρούν στην κυβέρνηση τα spread εν όψει του δανεισμού περί των 25δις τον Απρίλιο και Μάιο. Αν ο δανεισμός δεν επιτύχει και η εκτέλεση του ΠΣΑ αποκλίνει από τους στόχους προς τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης των Βρυξελλών με βαρύ όπως συνομολογούν όλοι τίμημα.Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για την οικονομία, υπό τον πρωθυπουργό. Πριν από τη σύσκεψη, το οικονομικό επιτελείο ενημερώθηκε για τις απόψεις των τριών διοικητών των τραπεζών Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου