Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Πώς μαθαίνετε από τα λάθη σας

Γίνετε καλύτεροι μέσα από τα σφάλματά σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα κι έχετε στο μυαλό σας ότι όλοι κάνουμε λάθη. Σημασία, όμως, έχει το πώς ενεργούμε μετά.

- Παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος.
«Εάν δεν το παραδεχτείτε, το πιθανότερο είναι ότι θα το επαναλάβετε» σημειώνει ο Gerard I. Nierenberg, συγγραφέας του Do it right the first time (Κάντε το σωστό από την πρώτη φορά). Η αποδοχή του λάθους μπορεί να σας δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα, αλλά αν είστε υπερβολικά αμυντικοί, θα δυσκολευτείτε να βελτιωθείτε. Όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη για το λάθος σας, καθησυχάζετε με τον καλύτερο τρόπο όσους ανθρώπους επηρεάστηκαν από αυτό.

- Μην το παίρνετε προσωπικά.
«Πολλοί από εμάς συνδέουμε τη συμπεριφορά με την ταυτότητα – κάνουμε κάτι λάθος και άρα είμαστε κακοί άνθρωποι. Αυτό, όμως, μας εμποδίζει από την ......εποικοδομητική αποτίμηση των πράξεών μας» υπογραμμίζει η Seven Suphi, συγγραφέας του βιβλίου More than men and make-up (Κάτι περισσότερο από άνδρες και μέικ-απ). Κάντε τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που είστε και σε αυτό που πράξατε και θα είναι λιγότερο επώδυνο για εσάς να κριτικάρετε τη συμπεριφορά σας.

- Αναζητήστε μια διαφορετική προοπτική.
Εάν νιώθετε στενοχωρημένοι από ένα σας λάθος, μαθαίνοντας να βλέπετε την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία, μπορείτε να διαπιστώσετε πράγματα που σε άλλη περίπτωση δε θα βρίσκατε ποτέ. «Προσπαθήστε να βάλετε την κατάσταση “σε άλλο πλαίσιο”», λέει η Seven Suphi, «ρωτώντας τον εαυτό σας τα παρακάτω: “Πόσο χειρότερα θα μπορούσε να είναι και πώς θα ένιωθα τότε;” ή “Πόσο σημαντικό θα είναι αυτό σε 10 χρόνια;”».

- Δείτες το από τη θετική του πλευρά.
Μη σκέφτεστε διαρκώς τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά. Αντί γι' αυτό, επικεντρωθείτε στις συνέπειες των πράξεών σας. Ίσως διαπιστώσετε ότι το «λάθος» σας οδήγησε σε κάτι θετικό. «Εάν παραμείνετε ανοιχτοί, τα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδόκητες ανακαλύψεις ή συμπεράσματα» εξηγεί ο Gerard I. Nierenberg.

* Ο πίνακας της ανάρτησης είναι η "Ανάσταση" του Ελ Γκρέκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: