Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αρχίζει να "γυρίζει" το διεθνές κλίμα με την ανακοίνωση του Μπαρόζο!

Ελληνικό «γύρισμα» και… βόμβες στο Σίτι

 

Εντυπωσιακά φαίνεται ότι αρχίζει από χθες να «γυρίζει» το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα, μετά την «καθαρή» ανακοίνωση στήριξης του προέδρου της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, που προχώρησε σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας για τη μείωση του ελλείμματος προς τις αγορές.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον όσους αναλυτές επιχειρούν να διαγνώσουν τις επόμενες κινήσεις στην αγορά ομολόγων και το ΧΑ είναι πώς θα αντιδράσουν πλέον οι κερδοσκοπικές δυνάμεις του λονδρέζικου Σίτι:
Όπως τόνισε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίνγκλιτς σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κερδοσκοπική επίθεση στα ελληνικά ομόλογα και στο ευρώ παραπέμπει ευθέως στο «διπλό παιχνίδι» που έπαιξαν οι κερδοσκόποι πριν από μια δεκαετία στο Χονγκ Κονγκ.
Τότε, οι επιθέσεις είχαν επικεντρωθεί στο...
...Χρηματιστήριο του κρατιδίου, που είχε θεωρηθεί «αδύναμος κρίκος» στο οικονομικό του σύστημα, ενώ παράλληλα με αυτές πιέσεις οι κερδοσκόποι είχαν ανοίξει μεγάλες θέσεις κατά του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, περιμένοντας ότι όταν θα «έπεφτε» το Χρηματιστήριο αμέσως θα συμπαρασυρόταν σε υποτίμηση και το εθνικό νόμισμα.
Αντίστοιχα σήμερα, άφησε να εννοηθεί ο νομπελίστας, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική αγορά ομόλογων, που θεωρείται ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη τα «κοράκια» της αγοράς από την υποχώρηση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποια τακτική θα ακολουθήσουν οι κερδοσκόποι, από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά το ελληνικό ΠΣΑ, ενώ η κυβέρνηση διέλυσε κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις της, με τις χθεσινές ανακοινώσεις αυστηρών μέτρων προσαρμογής από τον Πρωθυπουργό.
Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα εκτιμούσαν, ότι οι τελευταίες εξελίξεις «καίνε», τουλάχιστον για μερικούς μήνες, τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, που θα υποχρέωνε τις ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ουσιαστικά να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος. Καθώς τα σενάρια αυτά απομακρύνονται, είναι πλέον ζητούμενο αν από σήμερα οι κερδοσκόποι θα σπεύσουν να κλείσουν ανοικτές θέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, προκαλώντας απότομο κλείσιμο των spread, στην προσπάθεια τους να «μαζέψουν χαρτιά» όσο το δυνατόν συντομότερα.
Θεωρητικά, οι κερδοσκόποι μπορούν να επιμείνουν στην άσκηση πιέσεων, αλλά από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η υποτιμητική κερδοσκοπία αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη: αν οι πιέσεις συνεχισθούν, με κίνδυνο πλέον να αποσταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, παρότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όλα τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να πάρει πλέον το λόγο η ΕΚΤ ή η γερμανική κυβέρνηση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης της Ελλάδας, που θα μεγιστοποιούσε μέσα σε λίγες ώρες τις απώλειες των κερδοσκόπων από τις ανοικτές τους θέσεις κατά της χώρας μας.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τις αγορές, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, αλλά το πιθανότερο είναι, ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του περασμένου Μαρτίου: όταν η υποτιμητική κερδοσκοπία εξάντλησε τα όρια της και ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στήριξε ανοικτά την Ελλάδα, το ράλι των ομολόγων και του ΧΑ ήταν εξαιρετικά δυναμικό και «έκαψε» όσους δεν είχαν προλάβει έγκαιρα να αναδιπλωθούν από τις στρατηγικές τους για υποτιμητική κερδοσκοπία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: