Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην οικονομία μας, "μπαίνουν" στο παιγνίδι και οι Τράπεζες...

... σήμα SOS των τραπεζιτών στο Μαξίμου 

 

«Μπλόκο δανειστών» συναντούν πλέον οι ελληνικές τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, μετά την άγρια κερδοσκοπική επίθεση στα ομόλογα, που έχει ανεβάσει το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας στις 420 μονάδες βάσης και ήδη το σήμα SOS των τραπεζιτών έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των υπουργών του οικονομικού επιτελείου, οι επικεφαλής της Εθνικής, της ΑΤΕ και του Ταχ. Ταμιευτηρίου περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνονται, απειλώντας ευθέως τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος:
-         Οι τραπεζίτες τόνισαν, ότι το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά των ελληνικών ομολόγων και, κατ’ επέκταση, του τραπεζικού συστήματος, παίζεται πλέον στην αδιαφανή αγορά των Credit Default Swaps, όπου το κόστος ασφάλισης των ελληνικών χρεογράφων συναγωνίζεται πια ευθέως το αντίστοιχο κόστος των τίτλων του Ντουμπάι, λίγο πριν διασωθεί ...πρόσφατα με μια «ένεση» 10 δις. δολ. από το Άμπου Ντάμπι.
-         Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τους πρωταγωνιστές στην αγορά των CDS για ελληνικά ομόλογα, καθώς έχουν πολύ μεγάλες θέσεις τίτλων, της τάξεως των 40 δις. ευρώ. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων (οι απώλειες έφθασαν το 6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, και το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο παγκοσμίως) ασκεί σοβαρή πίεση στην κεφαλαιακή βάση και τα αποτελέσματα των τραπεζών, που φημολογείται έντονα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 θα είναι εξαιρετικά αδύναμα.
-         Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, οι ελληνικές τράπεζες συναντούν σοβαρά εμπόδια χρηματοδότησης με repos ελληνικών ομολόγων και στην ουσία είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αν η σημερινή διαταραχή συνεχισθεί σύντομα θα τεθεί ζήτημα σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, καθώς η ασφυξία μεταφράζεται σε σοβαρές ζημιές, την ώρα μάλιστα που και η ΕΚΤ περιορίζει τις ροές πιστώσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, από κυβερνητικούς κύκλους εκφράζεται αισιοδοξία, ότι αρχής γενομένης από την Τετάρτη, όταν θα εγκριθεί το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν, η κατάσταση στην αγορά ομολόγων θα αρχίσει να εξομαλύνεται. «Αν οι επιθέσεις συνεχισθούν, θα είναι πλέον σαφές ότι στρέφονται κατά του ευρώ και όχι κατά της Ελλάδας και θα απαιτηθούν άλλες μορφές συντονισμένης δράσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αποτελούν εστία διεθνούς ανησυχίας. Η BNP Paribas υπογραμμίζει ότι σε λίγο τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα αρχίσουν να τρομοκρατούν τις αγορές παραγώγων, κυρίως δηλαδή την αγορά των CDS, καθώς η δραματική αύξηση του κόστους ασφάλισης είναι πιθανό να οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε προβλήματα εξυπηρέτησης των συμβάσεών τους.
«Αυτό που θα τρομάξει πολύ τις αγορές είναι το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου στα CDS. Η δική μας αντίληψη είναι, ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ ενεργοί παίκτες σε αυτή την αγορά και δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί ο βαθμός έκθεσης που έχουν. Όσο τα spread για το Δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν υπό πίεση, αυτό θα βαρύνει τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα», τονίζει αναλυτής της BNP.
Ουσιαστικά, το αρνητικό σενάριο που περιγράφεται είναι η ενδεχόμενη αδυναμία μιας ή περισσότερων ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων ή τίτλων άλλων ελληνικών τραπεζών που ασφαλίζονται με CDS.  
Αν αυτό το «μαύρο» σενάριο επαληθευθεί, η ισχύς της «βόμβας» θα ξεπεράσει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, δοκιμάζοντας τη σταθερότητα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι η ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες για να «κάψουν» όσους κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: