Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Περί - Έργων Εκτελουμένων


Του Ιωάννη Δεϊρμεντζόγλου


Τα λόγια είναι περιττά, όταν η εικόνα μιλά ευγλωττότατα!


Εν προκειμένω λειτουργεί αποδεικτικά για την έλλειψη ενδιαφέροντος των εκάστοτε κυβερνώντων για την πόλη και τον Νομό Δράμας γενικότερα.


Είναι όμως δύσκολο να συγκρατήσει κανείς το παράπονο – μόνιμο πλέον στα χείλη των Δραμινών – όταν γνωρίζει – και καλά γνωρίζει χάρις στο Internet – τα εκτελούμενα έργα ανά την Ελλάδα, την εξαγγελία, τη μελέτη, τη δημοπράτηση, την αποπεράτωση και την παράδοση σε χρόνο καθορισμένο, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, έναντι έργων στο Νομό μας, που ξεκίνησαν χωρίς να τελειώνουν, που εξαγγέλθηκαν και δεν ξεκίνησαν.


Ο χάρτης που παραθέτω είναι από εβδομαδιαίο τεύχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) της τελευταίας μάλιστα εβδομάδα (14-9-2009) και αναπαριστά την Εγνατία οδό με τους κάθετους άξονές της.


Βλέπετε πουθενά τον κάθετο άξονα Εξοχής – Δράμας – Εγνατίας; Αλλά μήπως διακρίνετε την θέση της πόλης μας, ως κουκίδα και το όνομά της, στον εν λόγω χάρτη; Ανύπαρκτη, όπως ανύπαρκτη θεωρείται σε κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την Βόρεια Ελλάδα. (Θυμίζω τα οικονομικά μέτρα και την αξιοποίηση, τουριστικά, ορεινών όγκων, για τα οποία εκ των υστέρων έγιναν αγώνες, για να ισχύσουν και στο Νομό μας).


Είναι φαίνεται δεοντολογικά ορισμένο, να αποτελούμε εμείς πάντα την εξαίρεση που θα αποδεικνύει τον κανόνα!


Πρωτάκουστα για τον κάθετο άξονα από τα χείλη του τέως Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, όταν με κλιμάκιο υπουργών επισκέφθηκε την πόλη της Καβάλας. Στη δεξίωση παραβρέθηκα κι εγώ ως Σχολικός Σύμβουλος Καβάλας.


Τον κ. Σημίτη συνόδευε και η κ. Βάσω Παπανδρέου, Υπουργός Ανάπτυξης τότε, η οποία παρεκάθησε στο δικό μας τραπέζι (τομέας Παιδείας) στο ξενοδοχείο «ΛΟΥΣΗ».


Τόλμησα να τη ρωτήσω για το χρονοδιάγραμμα των εξαγγελθέντων έργων. Η απάντηση: «Οσο το δυνατόν γρηγορότερα». Ετσι, γενικώς και αορίστως. Πολιτικός λόγος βλέπετε.


Επέμενα να ορίσει, αν μπορούσε, «χρόνους και καιρούς» σε πόσα τέρμηνα δηλαδή. Απάντηση: «Σε ένα έτος».


Παρήλθον όμως οι χρόνοι εκείνοι, των υποσχέσεων φαιδρά εποχή, κατά παράφραση του άσματος και ουδέν εποιήσαμεν!


Θέλετε και άλλες υποσχέσεις;


α)Το κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο.


Μέχρι στιγμής ούτε θεμέλιος λίθος, ετέθη.


β)Την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής. Αυτό κι αν είναι σήριαλ ψευδών υποσχέσεων! Κάτι δηλ. που έχει ξεπεράσει τα όρια της υποτίμησης του δραμινού λαού.


γ)Ακόμα αναμένουμε, εναγωνίως, την κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας – Αμφιπόλεως. Ακούμε:
Συντάσσεται μελέτη, δημοπρατείται, όμως ο χρόνος κυλά και έργο δεν βλέπουμε.


δ)Και το τελευταίο, που κατάντησε – όπως σε προηγούμενό μου άρθρο έγραψα – της Αρτας το Γιοφύρι.


Μιλώ για τις ανεγειρόμενες φυλακές Νικηφόρου.


Προ εβδομάδος τις επισκέφθηκα με φίλο μου. Θέλησα να δω από κοντά αυτό που φαντάζει κάστρο απόρθητο. Εφθασα στον εξωτερικό χώρο από χωματόδρομο. Πρώτη εικόνα: Εγκατάλειψη. Γύρω λογής λογής αυτοκίνητα, φορτηγά, μπουλντόζες, βυτιοφόρα, προωθητές, γερανοί κ.α. όλα κατεστραμμένα, σκουριασμένα, καμένα, χωρίς ρόδες, καρότσες ή κουβούκλια οδηγών … Ομοιάζει ο τόπος με πεδίο μάχης μηχανοκινήτων στρατευμάτων.


Μπήκα στα ενδότερα από την τεράστια κεντρική πύλη. Ουδείς μ’ εμπόδισε. Ούτε εργάτες ούτε φύλακας «ούτε γάτα ούτε σκύλος». Ψυχή ζώσα καμμία.


Τα γιγάντια τσιμεντένια τείχη – διπλά γύρω γύρω – με τις εξαγωνικές σκοπιές στις επάλξεις και οι ενδιάμεσοι μεταλλικοί στύλοι για τα ηλεκτροφόρα σύρματα, μου έφεραν κατάθλιψη.


Πέρασα από την Νότιο-Δυτική είσοδο. Η ίδια εικόνα, της εγκατάλειψης, της φρίκης και της ανθρώπινης σκληρότητας.


Τι κατασκεύασε ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπο! Είναι αδύνατον να ζήσουν σε τέτοιο τόπο ακόμα και τα θηρία. Κι όμως ο άνθρωπος – το μεγαλύτερο θηρίο - καταφέρνει να ζει για χρόνια. Πόση αντοχή! Αλλά και πόση απανθρωπιά! Τι να πεις; Είναι οι φυλακές ένα από τα αρνητικά της ανθρώπινης κοινωνίας.


Όμως με πήρε ο συναισθηματισμός και ξέφυγα. Επανέρχομαι.


Τούτη η εγκατάλειψη επιβεβαίωσε την ρήση τέως Υπουργού, ότι «η Δράμα είναι χώρος απόρριψης πολιτικών μπαζών». Άρα τα εν Δράμα εκτελούμενα έργα είναι μπάζα συγκρινόμενα με άλλα εκτελούμενα στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Προβλέπω πως στο απώτερο μέλλον η Δράμα να χαρακτηρισθεί ΧΥΤΑ-Ε ήτοι: Χώρος Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων – Ελλάδος: Τουτέστιν σκουπιδότοπος! Λέτε; …


Πρωϊνός Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια: