Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τέσσερα ερωτήματα από τον κ. Καραμανλή


Κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί με σαφήνεια για παροχές, ελλείμματα και χρέος

Της Ελλης Tριανταφυλλου



Με τέσσερα ερωτήματα προς τον Γ. Παπανδρέου για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συνέχισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής την προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση.


Συνέδεσε, μάλιστα, την επιλογή του αντιπάλου του να μην παραχωρήσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις με την αδυναμία απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα, την οποία καταλογίζει η Ν.Δ. στον Γ. Παπανδρέου.


Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να αποσαφηνίσει άμεσα:


- Πού θα βρει τα πάνω από 10 δισ. ευρώ που στοιχίζουν οι ανεύθυνες παροχές του.


- Αν οι παροχές αυτές εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, κι αν αυτό δεν θα βάλει τη χώρα σε μία πολύ σοβαρή περιπέτεια.


- Πόσο θα αυξηθεί η φορολόγηση όλων των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να καλυφθούν οι παροχές αυτές.


- Αν η πλήρης απουσία σχεδίου δεν θα οδηγήσει σε ραγδαία οικονομική επιδείνωση, καθιστώντας ανέφικτα υπέρμετρα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν.



Στο ίδιο ύφος αναμένεται και η σημερινή για τη Ν.Δ., ομιλία του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η οποία θεωρείται κρίσιμη στη μάχη της Ν.Δ. για δημιουργία αναχωμάτων προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.


Η χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν υψηλών τόνων, επικεντρωμένη σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομία και με συνεχείς επικριτικές αναφορές στον Γ. Παπανδρέου, στον οποίον απέδωσε ανευθυνότητα στα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα.

«Δεν παρουσιάζουν κανένα σχέδιο πολιτικής. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμοι για τίποτα. Το κενό σημαίνει περιπέτεια», είπε ο πρωθυπουργός κορυφώνοντας την αντιπαράθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.



Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Περιστέρι, το οποίο αποτελεί τον πολυπληθέστερο δήμο της εκλογικά κρίσιμης για τη Ν.Δ. Β Αθηνών.


Εκεί, είχε διάλογο με πολίτες, οι οποίοι του απηύθυναν ερωτήματα για την οικονομική πολιτική, κ.ά.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια, το οποίο έχει προαναγγείλει, αφορά μόνο τους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα.


Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «για να μην υπάρξει πρόβλημα, πρέπει να γίνουν σήμερα όσα είναι απαραίτητα» και τόνισε ότι «το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα».


Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να αναθεωρηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών, και των αναπηρικών συντάξεων, και πρέπει να ενοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση με το υπουργείο Υγείας».


Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στην ενοποίηση 250 φορέων του Δημοσίου και τη μείωση ελαστικών δαπανών των υπουργείων, και εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με το πάγωμα για τους υψηλόμισθους του Δημοσίου, αλλά με μείωση δαπανών, με διαρθρωτικές αλλαγές, ανεπτυγμένα όλα αυτά σε μια διετία.


Κλείνοντας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να πάει καμία ψήφος χαμένη, παραδέχθηκε λάθη και είπε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να δημιουργεί πικρίες και δυσαρέσκειες, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή σήμερα, δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας, γιατί θα επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ.



Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», εξάλλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, τότε το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή, το 6%.


Καθημερινή



Εκλογές 2009 - Σποτ 8



Δεν υπάρχουν σχόλια: