Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Οι "αναποφάσιστοι" και τα "μικρά κόμματα" είναι τα "κλειδιά " των εκλογών

Ως γνωστόν, βάσει του εκλογικού συστήματος, όσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των μικρών κομμάτων, τόσο υποχωρεί το αντίστοιχο ποσοστό που πρέπει να «πιάσει» το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.



Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα συγκεντρώσουν όλα μαζί 3%, όσο και στις εθνικές εκλογές του 2007. Τι θα κάνουν οι Οικολόγοι που αναδεικνύονται στο «κλειδί» αυτών των εκλογών;



Όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν προ της απαγορεύσεως τους εμφάνιζαν με ποσοστά γύρω στο 2,5% με προσδοκίες εισόδου στη Βουλή.



Έχουμε και λέμε λοιπόν: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στην Βουλή και οι Οικολόγοι μείνουν έξω από τη Βουλή με ένα ποσοστό της τάξεως του 2,5% – 2,8%, ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί άνετα να υποχωρήσει ακόμη και στο 40%. Ενώ αν πετύχουν την είσοδό τους (ακόμη και με 3,1%) ο πήχυς πιθανόν να ανέβει ακόμη και στο 42%, δυσκολεύοντας έτσι την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.



Στην περίπτωση που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Οικολόγοι το επιτύχουν, η αυτοδυναμία δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί ακόμη και με 39%, καθώς το συνολικό ποσοστό των εκτός κομμάτων Βουλής θα προσεγγίσει ενδεχομένως ακόμη και τις 8 – 9 ποσοστιαίες μονάδες.



Αναποφάσιστοι και αποχή



Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου πάντα υποχωρεί περίπου στο 10% τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και απορούν διότι τούτη τη φορά το συγκεκριμένο ποσοστό παρέμενε (μέχρι την Παρασκευή που δημοσιοποιούνταν έρευνες) σε επίπεδα της τάξεως του 15 – 20%(!) γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψή τους ότι η αποχή θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2007.



Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος η οποία σχετίζεται με τους λεγόμενους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και ενδεχομένως αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση της μάχης της 4ης Οκτωβρίου. Στις δημοσιευθείσες έρευνες περισσότεροι από τους μισούς δήλωναν ότι προέρχονται από τη Ν.Δ., γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Περιγράφοντας, μάλιστα, το προφίλ των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, οι ειδικοί «τοποθετούσαν» ηλικιακά τους περισσότερους στην ομάδα 35 – 55 ετών, δηλαδή στο ενεργότερο τμήμα του πληθυσμού, και υποστήριζαν ότι η πλειονότητά τους είναι μισθωτοί -κυρίως του ιδιωτικού τομέα-, ελεύθεροι επαγγελματίες ή ακόμη και ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.



Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στην «Καθημερινή» γνωστός δημοσκόπος, «πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που απαρτίζεται από πολίτες που ψήφισαν το 2004 και το 2007 τη Ν.Δ., είναι σαφώς απογοητευμένοι από το «κόμμα τους», αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, ανησυχώντας μάλλον για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ιπποκράτους». Η ίδια πηγή χαρακτήριζε πολύ κρίσιμες τις 10 τελευταίες ημέρες που έρχονται.



Η ψυχολογία του Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου



Γνωστός εκλογολόγος σε συνομιλία που είχαμε χθες επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της «Κ» για τους αναποφάσιστους (δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, αλλά κατά την γνώμη του διατηρούν ακέραια την σημασία τους). Σύμφωνα με τον ίδιο ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες στην αυριανή ψηφοφορία θα είναι η ψυχολογία του Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου.



Θα επιμείνουν δηλαδή οι τελευταίοι στην δυσαρέσκειά τους για όσα δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή και θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν ΛΑΟΣ; Ή θα υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς της ΝΔ επειδή οι μνήμες από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα νωπές;



Δεν υπάρχουν σχόλια: