Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Αυστηρό μήνυμα Κ. Καραμανλή στην Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Η θέση μας είναι
σταθερή και ξεκάθαρη. Συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: "Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη, τόνισε.
«Θέλουμε στα
ανατολικά μας σύνορα μια χώρα που υιοθετεί το
ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αυτό είναι το
συμφέρον, τόσο για το λαό της, όσο και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Αυτή είναι και η
δέσμευσή της προς την Ευρώπη.
Και στη δέσμευση αυτή
υποχρεούται να ανταποκρίνεται έμπρακτα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».


Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευσης σημείωσε πως η Τουρκία «υποχρεούται να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους.

Να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Υποχρεούται, προπάντων, να συμβάλει ουσιαστικά σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος».


Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα: Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό».


Η περίοδος, πρόσθεσε, είναι «εξαιρετικά κρίσιμη» και «για την εξέλιξη της οικονομίας μας: Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις. Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα».


Επιτέθηκε μάλιστα εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχάριστες αποφάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια».


«Το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία.


Αυτά που υπόσχονται δεν γίνονται.


Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις.

Οδηγούν σε αδιέξοδα.

Αδιέξοδα για την Οικονομία.

Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για την χώρα», σημείωσε.


Ο κ. Καραμανλής πρότεινε τέλος τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών».


Επανέλαβε δε ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ανηφορικός και δύσκολος και ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις για να κερδίσει εφήμερες εντυπώσεις».


Σε ομιλία του βράδυ στη Ρόδο έστειλε μήνυμα συστράτευσης στους ψηφοφόρους της ΝΔ: «Η νίκη στις εκλογές είναι στα δικά μας χέρια και καμιά ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη». Παράλληλα εκτίμησε πως

«τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς» καλώντας τον κόσμο της ΝΔ να μη λείψει από το προσκλητήριο της Κυριακής.


«Καμία ψήφος χαρισμένη» το σύνθημα του Κ.Καραμανλή από τη Ρόδο


Με το σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη, καμία ψήφος χαρισμένη» μίλησε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής από τη Ρόδο το βράδυ της Δευτέρας. Ασκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές εξαγγελίες του.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ρόδο «συμμετοχή, συστράτευση, συσπείρωση» και κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή. «Όλοι παρόντες. Μπορούμε να νικήσουμε» είπε.


Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ «παρουσιάζεται με ανοιχτά χαρτιά», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «κλειστά χαρτιά» και «αόριστη πολιτική».


Επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «κομματική εμπάθεια» που δεν του επιτρέπει «ούτε να δει, ούτε να κατανοήσει, ούτε, προπάντων, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά, τα υπαρκτά προβλήματα».


«Ο Τόπος δεν έχει περιθώρια λαϊκισμού. Δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Δεν έχει περιθώρια για εύκολες συνταγές» πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: