Την Κυριακή ψηφίζουμε, όσοι ψηφίζουμε.
Πέρα από «άλλα ηχηρά παρόμοια» που ακούγονται, προσέξτε ποιο είναι το ουσιαστικό διακύβευμα της ψήφου μας.
Το περιγράφει στο blog τουhttp://kleisofthought.blogspot.com , ο Κ. Κατάρας, συγγραφέας, του βιβλίου “Nice” Capitalism που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και θεωρήθηκε προφητικό της οικονομικής κρίσης και έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες .
Ο Σαρκοζί –λέει ο Κ. Κατάρας – προσπάθησε να βρει απαντήσεις στην αιώνια ερώτηση: τι είναι ευτυχία για ένα λαό, και ζήτησε βοήθεια από δυο νομπελίστες οικονομολόγους τον Αμερικανό Joseph Stiglitz και τον Amartya Sen από την Ινδία.
Οι δύο σοφοί απάντησαν στο Γάλλο Πρόεδρο. Πρότειναν να μετράται η οικονομική πρόοδος μέσω και μιας σειράς δεικτών ¨ευτυχίας¨ όπως : ισορροπία δουλειάς- ζωής , κυκλοφοριακό , ικανοποίηση από την ζωή, ανακύκλωση , αίσθημα οικονομικής και σωματικής ασφάλειας , ισότητα φύλλων, σπίτι / φροντίδα παιδιών , φορολογική δικαιοσύνη , κλπ .
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι: ζουν περισσότερο, είναι πιο ανθεκτικοί στις αντιξοότητες, ζουν πιο ποιοτικά , είναι αισιόδοξοι , υποφέρουν πολύ λιγότερο από άγχος και κατάθλιψη, και ζουν μια ζωή με νόημα και σκοπό ως τα βαθειά γεράματά τους.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι στην εργασία τους έχουν πιο επιτυχημένες θέσεις και αμοιβές, αυξημένη παραγωγικότητα και απόδοση, λιγότερες χαμένες ημέρες εργασίας, λιγότερο άγχος και καλύτερη επίτευξη στόχων.
Οι άνθρωποι στα περισσότερο ευτυχισμένα κράτη παρουσιάζουν υψηλότερα εισοδήματα , καλύτερη παιδεία , μεγαλύτερη απασχόληση και αλληλεγγύη, λιγότερη διαφθορά, υποστήριξη στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, ακόμα και αυξημένους δείκτες γεννητικότητας.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες στη Δύση όμως καταγράφεται το «Παράδοξο της Προόδου», δηλαδή ενώ το εισόδημα των πολιτών αυξάνεται σταθερά, το επίπεδο ικανοποίησης και ευτυχίας τους παραμένει σταθερό η και μειώνεται .
Η Ελλάδα παρουσιάζει το χειρότερο «Ελληνικό Παράδοξο». Οι πολίτες, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, εμφανίζουν σταθερή μείωση του επιπέδου ευτυχίας τους και είναι οι πιο δυστυχισμένοι στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά που έχουν τους πιο ευτυχισμένους πολίτες (π χ Δανία).
Οι έρευνες αποτυπώνουν την απαισιοδοξία του Έλληνα για το αύριο και τους φόβους του για το σήμερα. Καταγράφουν ένα κλίμα δυσαρέσκειας, ανησυχίας, απογοήτευσης και ανασφάλειας.
Η λύση αυτού του προβλήματος, αξίζει να είναι το ζητούμενο για την επομένη των εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου