Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Εurogroup: Παράταση σε όλους, έξοδος το 2011

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συζήτησαν στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας εκτενώς τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup αρχικά θα πρέπει να τοποθετηθεί στο 2011. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού εξαρτάται από την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών στοιχείων.


«Η οικονομική κατάσταση, παρ΄ ότι δείχνει θετικά στοιχεία, παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη» εξήγησε ο κ. Γιουνκέρ.



Όσον αφορά την ανάπτυξη, πιο σαφής ήταν ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν πως η ανάπτυξη θα έχει επιστρέψει «όταν θα πυροδοτείται από κανονικούς παράγοντες (...) την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά όχι συγκεκριμένα και έκτακτα μέτρα».



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών, στην οποία έλαβε μέρος και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, στηρίχθηκε σε μελέτη που ετοίμασε το think tank Βruegel, στους συντάκτες της οποίας περιλαμβάνεται κι ο Ζαν Πισανί- Φερί, ένας άνθρωπος με τον οποίο φέρεται να συζητά συνεργασία και ο Γιώργος Παπανδρέου.


Η μελέτη έχει τίτλο «Έξοδος: ώρα για σχεδιασμό» και μεταξύ άλλων προτείνει η κάθε χώρα να παρουσιάσει μέχρι το καλοκαίρι του 2010 στο Κοινοβούλιό της ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και στόχο για το χρέος, καλύπτοντας την περίοδο μέχρι το 2014, μαζί με ετήσιο ελάχιστο και μέγιστο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: