Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Το κάδρο των σκανδάλων


Χειροπέδες, ανακρίσεις, απαγγελίες κατηγοριών και δικαστικές αποφάσεις θα σημαδεύσουν τους επόμενους δύο μήνες, που αναμένονται γεμάτοι δικαστικές, κι όχι μόνο, εξελίξεις. Στις πέντε καυτές δικογραφίες που μονοπωλούν την επικαιρότητα όλο αυτό το διάστημα δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, που θα προκαλέσουν… συμφόρηση στον «οδικό χάρτη των σκανδάλων».

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο των Ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα, όταν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκλεισε τη Βουλή αιφνιδιαστικά «για την παραγραφή αδικημάτων, την προστασία και αθώωση προσώπων που πιθανόν να είχαν άμεση εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς».

Αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις μετά την πολύμηνη αλλά και επεισοδιακή εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Από τα 63 άτομα που κατέθεσαν ως ύποπτα για την υπόθεση θα διωχθούν περίπου τα μισά, ανάμεσά τους τα μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, ορκωτοί εκτιμητές. Στην προμετωπίδα, βέβαια, των δικαστικού «μαραθώνιου» βρίσκεται η υπόθεση της Siemens. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απολογίες των πρώτων εφτά εμπλεκομένων στη σκανδαλώδη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Στα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών βρίσκεται και το «δίδυμο», όπως εξελίσσεται, σκάνδαλο της SIEMENS, αυτό της MAN. Από το γραφείο του εισαγγελέα θα παρελάσουν πολιτικά πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις πτυχές της υπόθεσης, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων. Τέλος, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα ευρήματα του φακέλου που έχει ανοίξει από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός». Χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης διέψευσε κατά τρόπο κατηγορηματικό οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, επιχειρώντας να βάλει ένα τέρμα στο όργιο φημολογίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ, ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: