Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τα 2/3 της Ελλάδας


Γιάννης Πρετεντέρης

«Γιατί οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές εκλογές;» αναρωτιόταν ο τελευταίος «Εconomist». Και μόνος του απαντούσε ότι δεν ενδιαφέρονται επειδή «κανείς ποτέ δεν κερδίζει και κανείς δεν χάνει μια ευρωπαϊκή εκλογή». Τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή, οι ευρωεκλογές είναι σαν τα φιλικά του καλοκαιριού. Προσφέρουν συμπεράσματα αλλά όχι αποτελέσματα.

Ηδη ο Καραμανλής έκανε το ντεμαράζ στο γνωστό ρητορικό ύφος. Με μια ομιλία στην ΚΕ της ΝΔ και άλλη μια στην ΟΝΝΕΔ είπε πολλά αλλά απέφυγε το βασικό: για τι θα ψηφίσουν οι άνθρωποι στις 7 Ιουνίου; Για ποιον λόγο θα πρέπει να επιλέξουν την κάλπη και όχι την ξαπλώστρα της παραλίας; Για να εκλέξουν την Κράτσα ή την Κοππά;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η πικρή αλήθεια είναι ότι έτσι όπως κατάντησε το Ευρωκοινοβούλιο, η ψήφος της 7ης Ιουνίου ελάχιστη σημασία έχει για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται- ό,τι δημεγερτικό παραμύθι κι αν τους πουλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Υπάρχουν, ασφαλώς, οι σίγουροι. Ενα 15% των ψηφοφόρων που είναι φανατικοί νεοδημοκράτες θα πάνε αλαλάζοντας στην κάλπη για να επιβεβαιώσουν τον Καραμανλή. Ενα άλλο 15% που είναι φανατικοί πασόκοι θα υποστηρίξουν με το ίδιο πάθος τον Παπανδρέου. Και ένα 5%6% που ενθουσιάζεται με την Αριστερά θα ψηφίσει ασυγκράτητα Αλέκα ή Αλέκο ή Αλέξη... Ολοι αυτοί με το ζόρι συμποσούνται στο 1/3 των ψηφοφόρων- δυόμισι, τρία εκατομμύρια άνθρωποι... Και είναι ικανοί να πλακώνονται ακόμη και για την εκλογή διαχειριστή στην πολυκατοικία τους.

Το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. Τα 2/3 των Ελλήνων που στέκονται σκεπτόμενοι, επιφυλακτικοί και αφανάτιστοι απέναντι στις κομματικές συγκρούσεις και στις πολιτικές φωνασκίες, ποια στάση θα κρατήσουν; Ειλικρινά δεν μπορώ να προβλέψω. Ακόμη περισσότερο που δεν βλέπω, προς το παρόν, κανένα κόμμα να τους απευθύνει τον λόγο.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνουν απαθείς ως το τέλος. Εχω την αίσθηση, για παράδειγμα, ότι η αποχή στις ευρωεκλογές θα είναι χαμηλότερη από το 2004, παρά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Απλώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσουμε μέσα στη συγκεχυμένη και νοσηρή ατμόσφαιρα των ημερών ποιο θα είναι το βασικό μέλημα όσων τελικώς φτάσουν στις κάλπες. Θα αποδοκιμάσουν κάποιον ή θα τους αποδοκιμάσουν όλους; Αυτοί, πάντως, θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Και αυτοί θα βγάλουν το συμπέρασμα των ευρωεκλογών- αν προκύψει κάποιο συμπέρασμα...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=267659&dt=12/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: