Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Κ. Παπούλιας: Προϋπόθεση, η ειλικρίνεια


Του Κωνσταντινου Zουλα



Εμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στις τράπεζες να ανταποκριθούν «στη σοβαρότατη κοινωνική τους υποχρέωση και να αιματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη», απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «πολύ βαριά» την οικονομική κρίση και αποδίδοντάς τη «στον ελλιπή έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην επικράτηση μιας πέρα απ’ τη λογική και την εμπειρία πίστης σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς».



Κηρύσσοντας το απόγευμα την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕΣΕΒΕ), ο κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε, παράλληλα, μήνυμα και στα πολιτικά κόμματα προκειμένου η χώρα, όπως είπε, να βγει από την οικονομική κρίση «με γνώση και βούληση για να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».



Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε «τις πιο βασικές και διαχρονικές αιτίες» του ελληνικού προβλήματος, στις οποίες πρέπει να σταθεί, όπως είπε, και το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στην πολύ εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τη λειτουργία του κράτους», η οποία όπως τόνισε, δεν ανταποκρίνεται «σε επίπεδο ανάλογο με τους πόρους που του διαθέτουν οι πολίτες».



Στη δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης και στις διαχρονικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων μπορεί να γίνει μόνο σε περιορισμένο βαθμό λόγω των δημοσίων ελλειμμάτων», έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα στους πολιτικούς: «Η πιο ειλικρινής έκθεση και παραδοχή των προβλημάτων μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για μια προσέγγιση που θα είναι ουσιαστική και όχι ρητορική», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: