Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Υπεγράφη η συμφωνία για τον South Stream

Υπεγράφη η βασική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο ελληνικό έδαφος ανάμεσα στο διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ Νικόλαο Μαυρομάτη και το διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Κανελλόπουλο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες, η συμφωνία ορίζει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των μερών κατά την προ-επενδυτική φάση του έργου και προσδιορίζει τις συνθήκες και τους κανόνες για τους μηχανισμούς δημιουργίας και λειτουργίας κοινοπραξίας η οποία θα συσταθεί σε ισότιμη βάση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του South Stream.
Η κοινοπραξία θα προετοιμάσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό στο ελληνικό έδαφος. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση όλων των τεχνικών, νομικών, χρηματοοικονομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών και δεικτών του έργου.....
Μέχρι να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου South Stream, μία διοικούσα επιτροπή και μία μικτή ομάδα εργασίας, οι οποίες θα συσταθούν από την Gazprom και το ΔΕΣΦΑ, θα ασχοληθούν με το λεπτομερή σχεδιασμό των τεχνικών εργασιών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μελέτης σκοπιμότητας για το τμήμα του ελληνικού αγωγού.
Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας βασίζεται στη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας, δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος, και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου κ. Μίλερ ενδυναμώσαμε περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία οι δύο εταιρίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και εν τέλει στην υλοποίηση ενός έργου υψίστης σημασίας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήσαμε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πρότυπο υλοποίησης του έργου αυτού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που εργάστηκαν για την προετοιμασία της σημερινής επιτυχούς συμφωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: